Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Νικήτας Αποστόλου

Πρίν από 40 χρόνια για να μάθω τι πραγματικά γίνεται στην πατρίδα μου άνοιγα στο ραδιόφωνο την Ντόϊτσε Βέλε. Τότε βέβαια είχαμε την Δικτατορία του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη.

Σήμερα και πάλι δυστυχώς, για να μάθω τι γίνεται στην χώρα μας από την τηλεόραση της ΕΡΤ, αναγκάστηκα να καταφύγω μέσω του Ίντερνετ σε ιστοσελίδα ξένης χώρας που αναμεταδίδει την εκπομπή της !

Τι οδυνηρή έκπληξη! Το κανάλι της ΕΡΤ να είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο φόντο, που σου μαυρίζει την ψυχή, που μαύρες σκέψεις φέρνει στο μυαλό σου αλλά που σαν ξυπνητήρι λειτουργεί στη συνείδησή σου.

Δεν είσαι ιδιώτης είσαι πολίτης αυτής της χώρας. Το σύνταγμά της σου διασφαλίζει το δικαίωμα στην ελεύθερη και γνήσια πληροφόρηση. Κάποιος σήμερα αυτό το δικαίωμα σου το έχει αφαιρέσει.

Τι πρέπει να κάνεις? Θα το ανεχθείς ? Και η αξιοπρέπειά σου? Και οι ευθύνες σου?

Ας θυμηθούμε λοιπόν όλοι μας αυτή την υποχρέωσή μας και ως πρώτο βήμα ας διαμαρτυρηθούμε με διαδηλώσεις με πορείες με συμπαράσταση στους άμεσα πληττόμενους τους εργαζομένους της ΕΡΤ.

Ναι ο κάθε ένας μας πρέπει τούτη την ώρα να θυμηθεί, ότι η παράγραφος 4 του άρθρου 120 του Συντάγματος ορίζει ότι η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, δικαιουμένων και υποχρεουμένων εις την δια παντός μέσου αντίστασιν κατά οιουδήποτε επιχειρούν τος την κατάλυσή του.

Μετά την προσφυγή της ΠΟΣΠΕΡΤ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Συμβούλιο θα εξετάσει σήμερα το κατά πόσον μπορεί να παραμείνει ανοιχτή η ΕΡΤ έως ότου αποφασιστεί η νομιμότητα της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

vasika-dikaiomata_400Περιμένω από τους δικαστές του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου της χώρας να σταθούν σωστοί και να προστατεύσουν το δικαίωμα των Ελλήνων στην πληροφόρηση.

Ας σκεφτούν όπως ο Μ. Στασινόπουλος που ακύρωσε πράξη απόλυσης κρίνοντας επί δικτατορίας ότι η Συντακτική Πράξη με βάση την οποία αυτή είχε εκδοθεί παραβίαζε το φυσικό δικαίωμα της απολογίας που είναι υπέρτερο του οποιδήποτε θετού κανόνα δικαίου.

Ας θυμηθούν ότι ο Κωνσταντίνος Ρακτιβάν, πρώτος Πρόεδρος του ΣτΕ , όταν έλαβε επιστολή πολίτη που του εξέφραζε παράπονα ότι η εκεί Επιτροπή Απαλλοτριώσεων τον αδίκησε και όταν διείδε ότι η αδικία ήταν πρόδηλος , θεώρησε την επιστολή αίτηση ακυρώσεως, έβαλε εξ ιδίων το παράβολο εισήγαγε την υπόθεση προς συζήτηση στο Συμβούλιο και το ΣτΕ ακύρωσε την παράνομη πράξη.

Περιμένουμε λοιπόν το Συμβούλιο να μην κρυφτεί πίσω από νομικισμούς περί αναρμοδιότητας κλπ και οι δικαστές του θα κρίνου πως η υπεράσπιση του δικαιώματός μας στην πληροφόρηση είναι το πρώτιστο καθήκον τους σε εμας δε να διακηρύξουμε και να καυχηθούμε οτι “υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα” .

Ιωάννινα 14-6-2013

Νικήτας Αποστόλου

συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος – Πρώην Τμημ. Υπουργείου Γεωργίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: