Γιατί δημιουργήθηκε το ΕΠΑΜ

Του Νικήτα Αποστόλου

536128

Γιατί δημιουργήθηκε το ΕΠΑΜ

 Η ανάγκη ενός αληθινού παλλαϊκού μετώπου προέκυψε από την πρώτη στιγμή που η εργαζόμενη κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με το καθεστώς κατοχής, εκποίησης και δουλοπαροικίας χρέους, που άρχισε να οικοδομείται στην χώρα από την εποχή του πρώτου μνημονίου και της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης.

Ωστόσο, με την έκρηξη του κινήματος των πλατειών, η διαμαρτυρία για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας μετατράπηκε σε απαίτηση να αλλάξει άρδην το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα. Κι έτσι, έστω και με αυθόρμητο τρόπο, ο ίδιος ο κόσμος που κινητοποιήθηκε, έθεσε ως κεντρικό ζήτημα το πρόβλημα της εξουσίας.

Τι είναι και τι θέλει το ΕΠΑΜ;

Το Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο απηχεί την προσπάθεια να συγκροτηθεί στην σύγχρονη συγκυρία η ευρύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συμμαχία.

Στις γραμμές του, η συμμαχία αυτή υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας.

Το ΕΠΑΜ έχει σαν σκοπό:

Πρώτον να πάρει πίσω ότι έχει στερήσει από τον εργαζόμενο λαό και τη χώρα το καθεστώς της δουλοπαροικίας χρέους, που έχει επιβληθεί από την τρόικα και την ντόπια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία με τα μνημόνια.

Δεύτερον να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη τους υπεύθυνους της σημερινής χρεοκοπίας .

Τρίτον να επιβάλει τη μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και το σταμάτημα της πληρωμής του εδώ και τώρα.

Τέταρτον να απαλλάξει τη χώρα από τον ζουρλομανδύα του ευρώ και με την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα να αποκτήσει ο λαός τον έλεγχο της οικονομίας του.

Πέμτον να εθνικοποιήσει την ΤτΕ κορυφή του πιστωτικού συστήματος , τις υποδομές και τους βασικούς οικονομικούς μοχλούς της χώρας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ύφεση και να ανοίξει ο δρόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Και τέλος να επιβάλει την δημοκρατία με την θέσπιση νέου πραγματικά δημοκρατικού συντάγματος από νέα συντακτική εθνοσυνέλευση. Έτσι θα κατοχυρώσει την αυθεντική λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

Με αυτή την έννοια το ΕΠΑΜ όχι μόνο δεν είναι κόμμα, με την παραδοσιακή έννοια του όρου, αλλά στην πράξη είναι μια προσωρινή, ιστορικά μεταβατική σύμπραξη κοινωνικοπολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό του λαού πάνω σε πολύ συγκεκριμένους και πολύ άμεσους στόχους. Όταν και όποτε οι στόχοι αυτοί επιτευχθούν, το ΕΠΑΜ θα έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και δεν θα έχει πια λόγο ύπαρξης.

 Είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι θα ευοδωθεί η όλη προσπάθεια επίτευξης των ανωτέρω στόχων;

Δεν υπάρχουν βεβαιότητες, ούτε προς την μια, ούτε προς την άλλη κατεύθυνση. Υπάρχει μόνο αγώνας και συνέπεια που εξασφαλίζει την συνέχεια της όλης προσπάθειας. Το σίγουρο είναι ότι αν μπορεί να γίνει κάτι, αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο ίδιος ο λαός και κανένας αντ’ αυτού. Αρκεί να οργανωθεί μαζικά με τρόπο που να του εμπνέει εμπιστοσύνη και στη βάση των ανωτέρω κεντρικών αιτημάτων θεωρώντας τα δικά του.

Με ποιά στρατηγηκή ποιές μεθόδους δρά το ΕΠΑΜ;

Στο ζήτημα επιλογής στρατηγικής το ΕΠΑΜ απορρίπτει την γνωστή αποτυχημένη συνταγή με την δημιουργία «μετώπων», δήθεν πατριωτικών ή δήθεν αριστερών, όπου ο απλός κόσμος θα κληθεί να ακολουθήσει, αφού πρώτα οι αρχηγοί αποφασίσουν τις ισορροπίες κορυφής.

Το κεντρικό ζήτημα σήμερα δεν είναι οι εκλογές, αλλά η εξουσία. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με όρους αντιπολίτευσης, αλλά με όρους κατάκτησης της εξουσίας από τον ίδιο το λαό το συντομότερο δυνατόν. Το όλο ζήτημα επείγει όσο ποτέ άλλοτε και αυτό γιατί είναι άλλο να διεκδικείς την ανάταξη της χώρας σου πριν πουληθεί κομμάτι-κομμάτι και άλλο όταν θα έχει εκποιηθεί και οι υποδομές της θα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους κερδοσκόπους “επενδυτές”. Είναι άλλο να μιλάς για μια ενιαία και αδιαίρετη εθνική επικράτεια και άλλο για έναν κατακερματισμένο εθνικό χώρο που θα εκποιείται προς όφελος των δανειστών και των επενδυτών κεφαλαίου.

Στη σημερινή κατάσταση δεν υπάρχουν πια περιθώρια παραδοσιακής αντιπολίτευσης. Αν δεν ανατραπεί το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, αν δεν συντριβεί το σημερινό καθεστώς, αν δεν ξηλωθεί το καθεστώς των μνημονίων, που έχουν φορέσει στην χώρα το ΔΝΤ η ΕΕ και η ΕΚΤ, αν δεν αναγεννηθεί η δημοκρατία στον τόπο με όρους πραγματικής λαϊκής κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας, τότε δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε τίποτε.

Το ΕΠΑΜ φιλοδοξεί να γίνει η πολιτική δύναμη που θα μπορέσει να αποκτήσει βαθιές ρίζες μέσα στην κοινωνία και θα διεκδικήσει την πλειοψηφία με άμεσο σκοπό την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής. Και για να το κάνει αυτό λειτουργεί ανοιχτά, απευθύνεται στον ίδιο το λαό για να εκφράσει την ευρύτερη δυνατή κοινωνικοπολιτική συμμαχία, δίχως συνιστώσες κορυφής, δίχως προαπαιτήσεις και προϋποθέσεις άλλες εκτός από τη συμφωνία και τη συστράτευση στους ανωτέρω άμεσους κοινούς στόχους που στο σύνολό τους συνθέτουν την πολιτική πρόταση της ανατροπής.

Ετσι μπορεί σήμερα να νομιμοποιηθεί κοινωνικά η ανάδειξη του ως μιας νέας πολιτικής δύναμης.

Τι θέλετε εσείς στις ευρωεκλογές, οι ορκισμένοι αρνητές της Ευρώπης;

Απάντηση: Τα μέλη του ΕΠΑΜ καταρχάς δεν είμαστε ορκισμένοι αρνητές της Ευρώπης. Ούτε η Ευρώπη ταυτίζεται με την Ευρωπαική Ένωση, όπως δεν ταυτίστηκε ποτέ με την Ιερή Συμμαχία, ή την Ενωμένη Ευρώπη της ναζιστικής κατοχής. Άλλωστε ανάμεσά μας βρίσκονται αγωνιστές που πίστεψαν στις διακηρύξεις της ενωμένης Ευρώπης και τις στήριξαν, αλλά έχουν την προσωπική αξιοπρέπεια και την απαράιτητη φιλοπατρία που απαιτείται για να αντιληφθούν ότι εξαπατήθηκαν, ότι όλοι μας εξαπατηθήκαμε προκειμένου να οικοδομηθεί το σημερινό τέρας. Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Μπορεί σήμερα να επιβιωσει η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός μέσα στην ευρωζώνη και την Ευρωπαική Ένωση; Εμείς λέμε όχι, δεν μπορεί. Επομένως συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να αναμετρηθούμε με όλους εκείνους που θεωρούν μονόδρομο την ευρωζώνη και την ΕΕ. Για να μην επιτρέψουμε να ταυτιστούν τα αιτήματα με αντικαπιταλιστικές ρητορίες, ουτοπίες και ψυχώσεις της περιθωριακής αριστεράς που δεν νοιάζεται ούτε για πατρίδα, ούτε για δημοκρατία. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές για να τις αξιοποιήσουμε σαν μέσο πολιτικής αναμέτρησης που αφορά εξ αντικειμένου εκατομμύρια του ελληνικού λαού. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές ως εφαλτήριο για τις παραπέρα πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Συμμετέχουμε με στόχο να καταγράψουμε μια τέτοια δυναμική που θα επιτρέψει πλατύτερα στρώματα του ελληνικου λαού να αντιληφθούν ότι υπάρχει εναλλακτική στο σημερινό αδιέξοδο. Συμμετέχουμε τέλος για να συντονιστούμε καλύτερα με αντίστοιχα κινήματα λαικής βάσης σε άλλες χώρες της ΕΕ για την οικοδόμηση από τώρα των αυριανών θερμών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: