ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

epamioanninon-ektimhseis-meta-tis-ekloges

 

Του Νικήτας Αποστόλου

Θα έλεγε κανείς ότι, φαίνεται ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει με τις εκλογές της 20 Σεπτεμβρίου.
Κυβέρνηση είναι το ίδιο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και η Ν.Δ. ξανά αξιωματική αντιπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή, παρά τα λάθη και τις ανακολοθείες του.
Στην πραγματικότητα όμως έχουν αλλάξει πολλά.
Η Βουλή του Ιανουαρίου ήταν η πρώτη που είχε αντιμνημονιακή πλειοψηφία. Η Βουλή που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές είναι η πιό μνημονιακή από το 2010. Θα είναι εκτιμώ καταστροφική για την πορεία της χώρας, όσο και εκείνη του 1946, που εδραίωσε τον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο, γιατί το διαμορφωθέν πολιτικό σύστημα έχει υιοθετήσει πλήρως στην πολιτική υλοποίησης των μνημονίων, που οδηγεί την χώρα σε αμφισβήτηση της κρατικής της υπόστασης.

Ο Λαός τον Ιανουάριο ήλπιζε ότι μπορούσε να επιτύχει την απαλλαγή του από τα μνημόνια και οι πρώτες εντυπωσιακές επικοινωνιακές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέβαζαν το αγωνιστικό φρόνημά του. Το πνεύμα της αντίστασής του απέναντι στους δανειστές μας κορυφώθηκε και εκφράστηκε στο μεγάλο ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου. Δυστυχώς όμως ήλθε η 12 Ιουλίου με την προδοσία του αντιμνημονιακού αγώνα από τον κ. Τσίπρα, που έφερε στον Λαό μας την απογοήτευση και αυτή μάρανε την ελπίδα του για ξήλωμα των μνημονίων. Η απογοήτευση αυτή αποτυπώθηκε στην μεγάλη αποχή.

Η λειτουργία των Δημοκρατικών θεσμών έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα με τον συνοπτικό τρόπο που ψηφίστηκε στην Βουλή το 3ο μνημόνιο και τα “προαπαιτούμενα”, την αιφνιδιαστική προκήρυξη των εκλογών και τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια του προεκλογικού αγώνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετετράπηκε σε αρχηγικό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ της εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και η μνημονιακή πολιτική, που από τις 12 Ιουλίου ακολουθεί, τον οδηγεί αναπόφευκτα στη φθορά, αφού με τους ΑΝΕΛ έχουν μεταμορφωθεί εκ των πραγμάτων σε όργανα των πιστωτών μας.

Η «Λαϊκή Ενότητα» δεν μπόρεσε να πείσει ότι εκφράζει πολιτικά την θέληση του 61% του Ελληνικού Λαού, που ψήφισε ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, γιατί με την συγκρότησή της δεν διαμόρφωσε αυτό που ενοιολογικά εκφράζουν οι δυό λέξεις λαϊκή ενότητα. Πράγματι στελεχώθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τα στελέχη της “Αριστερής Πλατφόρμας” του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία είχαν διατηρήσει την “νομιμοφροσύνη” τους απέναντι στην ηγεσία του κόμματος μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, παρά το ότι από τις 12 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, πράξη που τους μείωσε σοβαρά την αξιοπιστία τους.

Εξ άλλου, δυστυχώς έκλεισαν την πόρτα στο ΕΠΑΜ, θεωρώντας τους Επαμήτες πολύ πατριώτες και όχι αριστερούς. Η αντίληψη αυτή βέβαια τους στοίχισε την μη είσοδο στο Κοινοβούλιο και είναι περαιτέρω τραγικό να σκευθεί κανείς ότι έχουν τέτοια αντίληψη για την πολιτική δράση, την στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε ιδιότυπη κατοχή!
Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη αντιμνημονιακού πολιτικού λόγου στην νέα Βουλή είναι βαρύτατο πλήγμα για την χώρα, γιατί η επόμενη τετραετία θα έχει ως κυβερνητική πράξη την υλοποίηση του ποιό σκληρού μνημονίου.
Μέσα στο κλίμα αυτό αυξημένες είναι η ευθύνες του ΕΠΑΜ.

Όλοι μας εμφορούμενοι με πίστη και ελπίδα, πρέπει να ανασυγκροτηθούμε να αναπτυχούμε σε ποσοτικά επαρκές πολιτικό υποκείμενο και να εργασθούμε για την ανασυγκρότηση του αντιμνημονιακού χώρου.
Να αγωνισθούμε ώστε, άμεσα, όσο γίνεται περισσότερες από τις καταστρεπτικές προβλέψεις του 3ου μνημονίου να μείνουν ανεφάρμοστες στην πράξη.

Να αντισταθούμε στην νέου τύπου κατοχή και να αγωνισθούμε για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Νικήτας Αποστόλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: