ΔΕΙΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

δειγμα-γραφης-της-πολιτικης-συριζα-epam_ioanninon-επαμ

Του Νικήτα Αποστόλου
Ο Νικήτας Αποστόλου είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ιωαννίνων

Πανθομολογούμενη μεγάλη αλήθεια είναι πως στην κοινωνία μας υπάρχει ανοχή στην παρανομία και από τα κορυφαία θεσμικά όργανα και το ερώτημα που αναδύεται από την διαπίστωση αυτή είναι ποιά είναι η αιτία του, τι δημιουργεί την ανοχή στην παρανομία;

Σύμφωνα με την διοικητική επιστήμη, ένα βασικό στοιχείο του διοικείν είναι ο έλεγχος. Στις Δημοκρατίες το στοιχείο αυτό είναι έργο του δικαστικού σώματος, το οποίο πρέπει να είναι ανεξάρτητο από την Κυβέρνηση.
Όμως, πως είναι δυνατόν να είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη, από την εκτελεστική εξουσία, την Κυβέρνηση, όταν την ηγεσία της την διορίζει το Υπουργικό Συμβούλιο; (αρθ. 90 παρ. 5 του Συντάγματος) Ο διορισμός αυτός είναι στοιχείο διαπλοκής.

Σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο ανέδειξε τους νέους επικεφαλείς για το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας , ως πρόεδρος επελέγη ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος Νικ. Σακελλαρίου, ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου μετά την αποχώρηση του κ. Σωτήρη Ρίζου ο οποίος έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα επικεφαλής στη νομική υπηρεσία της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο πρόεδρος τοποθετήθηκε η Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αντιπρόεδρος μέχρι σήμερα.

Για την Προεδρία του Αρείου Πάγου είχε ήδη επιλεγεί από τον περασμένο Ιούνιο η Βασιλική Θάνου που διετέλεσε και υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Τι θα περίμενε κανείς από ένα “αριστερό” κόμμα, ως πολιτική πράξη σ΄αυτό το ζήτημα της ανάδειξης ηγεσίας στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας;

Θα περίμενε να διαφοροποιηθεί από τον τρόπο με τον οποίο τα αστικά κόμματα ενεργούσαν σε τέτοιες περιπτώσεις και θα εφάρμοζαν ότι και στην Αρχαία Αθήνα που είχε άμεση Δημοκρατία δηλαδή τον θεσμό της ανάθεσης αξιωμάτων δια κληρώσεως.

Μπορούσε το Υπουργικό Συμβούλιο της σημερινής Κυβερνησης την πρακτική αυτή της κληρώσεως να την εφαρμόσει στην ανωτέρω επιλογή;
Βεβαίως και μπορούσε να το κάνει ατύπως και στη συνέχεια την επιλογή αυτή να την “ντύσει” νομικά με απόφασή του.

Έτσι θα έσπαγε έναν κρίκο σοβαρής διαπλοκής, θα ενίσχυε την διαφάνεια στις σχέσεις Κυβέρνησης και Δικαιοσύνης και θα αποκτούσε ουσιαστική ανεξαρτησία η Δικαιοσύνη από την Κυβέρνηση.

Με την άμεση όμως επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου με βάση την αυθαίρετη κρίση του, ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε δείγμα γραφής πολιτικής και μάλιστα για ένα ζήτημα στο οποίο καμιά δέσμευση δεν είχε από το 3ο μνημόνιο που δυστυχώς έχει υπογράψει.

Και επειδή “εκ του καρπού το δένδρο γιγνώσκεται”, οι Έλληνες πολίτες ας προσέξουν την πράξη αυτή στο βαθμό που πρέπει και ας προβληματιστούν σχετικά με την “αριστεροσύνη” του ΣΥΡΙΖΑ.
Δυστυχώς στο κράτος μας, που έχει καταστεί προτεκτοράτο της Ε.Ε., όλα τα άμεσα όργανα ατομικά και συλλογικά του κράτους είναι διαπλεκόμενα και ελεγχόμενα από το κυρίαρχο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διάφορες «λέσχες» της παγκοσμιοποίησης.

Εάν θέλουμε να αποκτήσουμε και πάλι την ελευθερία μας και την αξιοπρέπεια μας ως λαός, θα πρέπει να συγκροτήσουμε μια νέα Εθνική Εθνοσυνέλευση μέσω εκλογών η οποία να δημιουργήσει και να εκδόσει ένα νέο σύνταγμα που όντως θα υλοποιεί το δόγμα της λαϊκής κυριαρχίας δίδοντας έμφαση στο θεσμό του δημοψηφίσματος, της σαφέστατης διάκρισης των τριών λειτουργιών εκτελεστικής νομοθετικής και δικαστικής, την διασφάλιση της σωστής πληροφόρησης του λαού και της αποτελεσματικής προστασίας των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: