Ανησυχίες πολιτικών για τον ρόλο των ΜΚΟ στο προσφυγικό

Ανησυχίες πολιτικών για τον ρόλο των ΜΚΟ στο προσφυγικό

epamioanninon.wordpress.com-ανησυχίες-πολιτικών-για-τον-ρόλο-των-μ-01Τους προβληματισμούς τους για τον ρόλο, τη δράση, τη χρηματοδότηση και τις δικαιοδοσίες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στη διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών εκφράζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Άρτας Βασίλης Τσίρκας, μέσω ερώτησης που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Υγείας, Ανδρέα Ξάνθο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η ερώτηση έχει ως εξής: «κατόπιν απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα δεχτεί πακέτο στήριξης ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ κατά το διάστημα 2016 – 2018, το οποίο και θα χορηγηθεί τμηματικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ως ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες. Μεγάλο μέρος του ως άνω ποσού θα διοχετευθεί μέσω των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες παράγουν δυσανάλογα μικρό ή αναποτελεσματικό έργο σε σύγκριση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι Μ.Κ.Ο. απασχολούν συχνά επιστημονικό προσωπικό υψηλής ακαδημαϊκής αξίας, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας, που έχουν χαρακτηριστικά τον βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα απασχόλησης, τις πενιχρές αμοιβές και την ανασφάλιστη εργασία.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, όσες Μ.Κ.Ο δρουν παραβιάζοντας τα δικαιώματα των εργαζόμενων ή υλοποιώντας έργο που υπολείπεται των κονδυλίων που λαμβάνουν, πλήττουν παράλληλα και το κύρος ακόμη και εκείνων των Μ.Κ.Ο. που προσφέρουν διαχρονικά σημαντική αρωγή στους τομείς της ανθρωπιστικής δράσης, της κοινωνικής πολιτικής και της ολιστικής υγειονομικής υποστήριξης.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα:
•Ποιος είναι ο αριθμός των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που εμπλέκονται –κατά την παρούσα φάση– στην υποστήριξη των μεταναστευτικών/προσφυγικών πληθυσμών και ποιός υπήρξε συνολικά ο αριθμός τους τα τελευταία τέσσερα χρόνια ;

•Ποιό το ύψος της χρηματοδότησης που έχουν λάβει έως τώρα, τί προβλέπεται να λάβουν στο άμεσο μέλλον και για ποιό αντικείμενο εργασίας συγκεκριμένα;
•Με βάση ποιά κριτήρια και από ποιόν φορέα γίνεται ή πρόκειται να γίνει η επιλογή των Μ.Κ.Ο. που λαμβάνουν ή/και θα λάβουν χρηματοδότηση για την προώθηση δράσεων που αφορούν την υποστήριξη προσφύγων/μεταναστών;

•Ποια μέτρα έχουν ληφθεί προκειμένου να υπάρξει συντονισμός των Μ.Κ.Ο., που εμπλέκονται στην υποστήριξη των προσφύγων/μεταναστών, προκειμένου να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος εκ μέρους της πολιτείας και των Μ.Κ.Ο. που χρηματοδοτούνται;»

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: