Προσφυγικό. Εμείς τι κάνουμε;

Προσφυγικό. Εμείς τι κάνουμε;
Του Ελευθέριου Λάππα, Εμπόρου

αντιδρώ-antidro.wordpress-προσφυγικό-εμείς-τι-κάνουμε-01

Η συνθήκη της Γενεύης έγινε το 1951 και καθορίζει τον όρο του πρόσφυγα και ορίζει τα δικαιώματα του όπως ελευθερία λόγου, εργασίας, μετακίνησης ,κατοχής ταξιδιωτικών εγγράφων και τονίζει τις υποχρεώσεις του προς τη χώρα υποδοχής. Επίσης ορίζει την ΜΗ επιστροφή του σε χώρα που υπάρχει φόβος δίωξη του. Η συνθήκη αναφέρεται σε άτομα εντός Ευρώπης (χωρικός περιορισμός) και για τα γεγονότα πρίν το 1951 δηλ. τον Β’ παγκόσμιο (χρονικός περιορισμός)

Το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης ΑΦΑΙΡΕΙ τον χρονικό και τον γεωγραφικό περιορισμό της συνθήκης της Γενεύης. Οι χώρες που ΔΕΝ έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο αυτό (ΤΟΥΡΚΙΑ, Βραζιλία, Μαδαγασκάρη, Μάλτα, Μονακό, Παραγουάη) ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΕΣ για τους πρόσφυγες επειδή στις χώρες αυτές δεν μπορούν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο.

Ελλάδα – Τουρκία:
Άρα η Τουρκία δεν έχει υποχρέωση να αναγνωρίσει κανέναν που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή σαν πρόσφυγα (δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης), η Τουρκία έχει υποχρέωση να αναγνωρίζει σαν πρόσφυγα κάποιον που προέρχεται από τον Ευρωπαϊκό χώρο (έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης).

Η Ελλάδα δέχεται πρόσφυγες από όλον τον κόσμο και δεν μπορεί να τους προωθήσει προς την Τουρκία γιατί είναι ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ για τους πρόσφυγες. Επίσης δεν μπορεί να επιβάλει καμία ποινή στους πρόσφυγες που προωθηθήκαν από την μια ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ.
Μπορούμε και εμείς να θεωρηθούμε ΜΗ ΑΣΦΑΛΗ ΧΩΡΑ καταγγέλλοντας το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης στον γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και η καταγγελία θα ισχύει ΕΝΑ ΕΤΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ δηλ. θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη σημερινή κατάσταση εάν οι Σαμαροβενιζέλοι και οι Τσιπροκαμμένοι είχαν προβλέψει το αυτονόητο με την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή εδώ και 5 χρόνια. Εάν το είχαν προβλέψει θα μπορούσαμε σήμερα να δεχτούμε σαν χώρα συγκεκριμένο αρθ προσφύγων σύμφωνα με τις δυνατότητες μας.

Μαγνήτης η Ελλάδα για τους Πρόσφυγες.
Η Τουρκία φιλοξενεί πάνω από 2εκ. Σύριους πάνω στους οποίους νομική ευθύνη έχει το επόμενο κράτος που θα θελήσουν να εισέλθουν και έχει υπογράψει το πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967.
Η χώρα εισαγωγής είναι υποχρεωμένη να δώσει άσυλο στον πρόσφυγα. Το να ζητήσει άσυλο ένας πρόσφυγας στη Γερμανία ενώ έχει εισαχθεί στην Ελλάδα ΕΠΙΤΡΈΠΕΤΕ βάση των προαναφερθέντων. ΔΕΝ επιτρέπετε βάση όμως του κανονισμού ΕΚ604/2013 (ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙΙ) σύμφωνα με το οποίο η χώρα εισαγωγής έχει την υποχρέωση εξέτασης πολιτικού ασύλου. Αυτό σημαίνει πως και να φτάσει στη Γερμανία η επιστροφή του στην Ελλάδα είναι δεδομένη. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα έχει καταδικαστεί 2 φορές από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα του ασύλου. Πιο συγκεκριμένα μια :
α) αίτηση ασύλου μπορεί να κάνει μια 10ετία να τελεσιδικίση…. μια καλοστημένη μπίζνα για δικηγόρους και δημόσιο
β ) οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης είναι απαράδεκτες.
Αποτέλεσμα των καταδικαστικών αποφάσεων ήταν η αναστολή της λειτουργίας του Δουβλίνου ΙΙΙ με αποτέλεσμα να μην γίνονται επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος αυτού είναι η εντύπωση πως «Μπαίνουμε Ελλάδα, περνάμε σε όποια χώρα θέλουμε ,δεν μας γυρίζουν πίσω»

Ποια η λύση λοιπόν;
Η Ελλάδα έχει γίνει μαγνήτης προσφύγων απ’ όλο τον κόσμο. Ο πρόσφυγας είναι κάτι ιερό οφείλουμε να του παρέχουμε στον υψιστο βαθμό τον ανθρωπισμό μας σεβόμενοι τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του. Σύμφωνα με τις διεθνής συνθήκες ,την Ύπατη Αρμοστία και τον ΟΗΕ μπορούμε και οφείλουμε να τους δώσουμε ταξιδιωτικά έγγραφα, ελεύθερη μετακίνηση περίθαλψη αξιοπρεπή διαβίωση κτλ ,με δύο λέξεις νομική υπόσταση.

Η νομική πρόφαση που οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλειστά τα σύνορα και δεν δέχονται τους πρόσφυγες είναι πως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ. Έχοντας νομική υπόσταση κανένα κράτος δεν έχει δικαίωμα να μην τους δεχτεί ,για να κάνει κάτι τέτοιο πρέπει να τους κηρύξει επικίνδυνους για την εθνική του ασφάλεια δηλ. εχθρούς.

Και εμείς τι κάνουμε;
Εμείς παραμένουμε άπραγοι παρακολουθώντας το δουλεμπόριο της Τουρκίας και τους εδαφικούς της εκβιασμούς. Έχουμε δεχτεί Τούρκους κατασκόπους στα νησιά μας ,έχουμε δεχτεί την εξαίρεση του Καστελόριζου ,έχουμε δεχτεί το ΝΑΤΟ παραχωρώντας το δικαίωμα της Εθνικής μας κυριαρχίας.
Δεχόμαστε ύβρεις από λαούς που για χρόνια μας παρακαλούσαν για ένα κομμάτι ψωμί και τώρα καπηλεύουν την ιστορία μας και διεκδικούν εδάφη μας.

Παραμένουμε εγκλωβισμένοι στους Ευρωπαϊκούς κανόνες, ξέροντας για την ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των διεθνών κανόνων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και απλώς μετράμε το ύψος των τοίχων στα σύνορα.
Δεχόμαστε σαν χώρα να γίνουμε αποθήκη ψυχών παίζοντας το παιχνίδι των Ευρωπαίων με τα συμφέροντα που υπηρετούν για φθηνά εργατικά χέρια εξαθλιώνοντας ανθρώπους. Στήνουμε στρατόπεδα συγκεντρώσεων κοιτάζοντας τα κοράκια των ΜΚΟ.

Περιμένουμε την έκρηξη της κοινωνίας, των προσφύγων, των τζιχαντιστών, των ισλαμιστών, των Σύριων , των Αφγανών, των Ελλήνων, των χριστιανών, των δημοσίων υπαλλήλων, των ελεύθερων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των μισθωτών , των εργατών που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο ούτε ΠΑΤΡΙΔΑ ούτε ΘΡΗΣΚΕΙΑ ούτε ΟΙΚΟΓΈΝΕΙΑ.

Έλληνες η Ευρώπη μας κρατάει δέσμιους, εάν δεν ξεφύγουμε από τις αλυσίδες της είμαστε καταδικασμένοι σαν χώρα, σαν Έθνος, σαν Λαός.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: