Πολλά λεφτά, φτωχά μενού στους καταυλισμούς.. Το ραμαζάνι και η διατροφή φέρνουν προβλήματα υγείας

Πολλά λεφτά, φτωχά μενού στους καταυλισμούς.. Το ραμαζάνι και η διατροφή φέρνουν προβλήματα υγείας

Πολλά λεφτά, φτωχά μενού στους καταυλισμούς.. Το ραμαζάνι και η διατροφή φέρνουν προβλήματα υγείας

Καθημερινά έχουν γίνει πλέον τα φαινόμενα λιποθυμικών επεισοδίων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, ειδικά στον καταυλισμό του Κατσικά, όπου παραμένουν σε δύσκολες συνθήκες πάνω από χίλια άτομα, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά.

Ήδη στον καταυλισμό μετρούν την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής.. Τη 40χρονη, που κατάφερε να ξεφύγει από τον πόλεμο στην Συρία, να αντέξει τις κακουχίες της Τουρκίας, να περάσει το Αιγαίο και να σβήσει από ανακοπή καρδιάς στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Τα συχνά λιποθυμικά επεισόδια των τελευταίων ημερών, αποδίδονται από όσους γνωρίζουν στην ολοήμερη νηστεία εξ αιτίας του ραμαζανιού και στην ελλιπή διατροφή.

Σημειώνεται ότι στην διανομή του φαγητού δεν έχει γίνει καμία τροποποίηση, παρότι είναι γνωστό σε όλους ότι από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, οι μουσουλμάνοι δεν καταναλώνουν ούτε νερό.

Έτσι εκατοντάδες μερίδες ουσιαστικά πετιούνται, ενώ το βραδινό φαγητό που διανέμεται σίγουρα δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες και να αναπληρώσει τις απώλειες από την ολοήμερη εξάντληση.

Για τη σίτιση στους καταυλισμούς έγινε πολύς θόρυβος κατά τον πρώτο διαγωνισμό που κατέληξε στην Κόρινθο και εκεί βέβαια παρέμεινε.

Όμως κανείς δεν ασχολήθηκε με την ουσία.. Με το φαγητό δηλαδή που δίνεται καθημερινά στους πρόσφυγες.

Στο πρωινό, και για καμία ημέρα της εβδομάδας δεν περιλαμβάνεται γάλα, παρά μόνο για τα παιδιά. Στους υπόλοιπους, καθημερινά διανέμεται κρουασάν, χυμός και φρούτο.

Το μεσημεριανό, την Δευτέρα περιλαμβάνει μακαρόνια, την Τρίτη φακόρυζο, την Τετάρτη κοτόπουλο, την Πέμπτη πουρέ κι ένα φρούτο, την Παρασκευή φασολάκια, το Σάββατο φασολάδα και την Κυριακή μοσχάρι με μακαρόνια.

Το βραδινό, κάθε Δευτέρα περιλαμβάνει πατάτες φούρνου και φρούτο, την Τρίτη αρακά με πατάτες και φρούτο, την Τετάρτη μακαρόνια, την Πέμπτη ομελέτα, την Παρασκευή ομελέτα και πάλι, το Σάββατο ρύζι και την Κυριακή πατάτες φούρνου.

Σχεδόν ίδιο είναι το μενού για τα παιδιά με την προσθήκη γάλακτος στο πρωί, ορισμένες φορές και στο βραδινό.

Εντυπωσιακό είναι ότι το ίδιο μενού διατηρείται και για τους διαβητικούς με διαφορά ότι το πρωινό αποτελείται από γάλα και ψωμί και το φρούτο εποχής αντικαθίσταται από πράσινο μήλο.

Το μενού για τα βρέφη από έξι μέχρι δώδεκα μηνών είναι πανομοιότυπο με των ενηλίκων. Προβλέπεται όμως να είναι αλεσμένο με την πρόσμιξη γάλακτος εβαπορέ.

Ενώ στην προκήρυξη αναφέρεται ότι πρέπει να είναι μενού δύο χιλιάδων θερμίδων ημερησίως, όσες δηλαδή χρειάζεται ένας κανονικός άνθρωπος, σίγουρα η πρόσθεση δεν βγάζει αυτό το αποτέλεσμα.

Από τους όρους του διαγωνισμού, ο οποίος γίνεται μηνιαία, δεν προκύπτουν οικονομικά στοιχεία. Άλλωστε πρόκειται για μειοδοτικό διαγωνισμό.

Το μοναδικό στοιχείο είναι το ύψος της εγγυητικής επιστολής που απαιτείται και η οποία αντιστοιχεί στο 2% περίπου του συνολικού προϋπολογισμού.

Με διάφορες μαθηματικές πράξεις, προκύπτει ότι ο ελληνικός στρατός για να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των 1700 προσφύγων – τόσους αναφέρει η προκήρυξη- προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που προϋπολογίζει ο στρατός φτάνει περίπου στις 250 χιλιάδες ευρώ μηνιαίως.

Το ποσό μοιάζει μεγάλο, το μενού είναι σίγουρα φτωχό… Ουσιαστικά ο ελληνικός στρατός δαπανά πέντε ευρώ τη μέρα για την σίτιση κάθε πρόσφυγα.

Θεωρητικά πάντα… Γιατί ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά βρέφη κι ακόμη περισσότερα παιδιά.

Και μπορεί ορισμένοι να σπεύσουν να πουν ότι ήδη η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά…

Όμως…

Η Ελλάδα, μέσα από τις διαπραγματεύσεις που έκανε, αποδέχθηκε τη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει ήδη πολλά εκατομμύρια για την περίθαλψη των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας.

Τα μεγαλύτερα ποσά τα διαχειρίζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, το έργο των οποίων μέχρι σήμερα, δεν είναι ορατό..

Χρήματα λοιπόν υπάρχουν, αλλά αυτό που λείπει είναι ο συντονισμός.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: