ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – Εμφανείς αδικίες στο νέο τρόπο υπολογισμού των ενισχύσεων

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ – Εμφανείς αδικίες στο νέο τρόπο υπολογισμού των ενισχύσεων

ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙΓια εμφανέστατες αδικίες σε βάρος τους, κάνουν λόγο οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι της χώρας, αναφορικά με το μείζον ζήτημα των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017.

Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι, διαπιστώνοντας τις αδικίες αυτές, ζητούν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να επανεξετάσει το θέμα αυτό, καθώς όπως υποστηρίζουν υπάρχει κατάφορη αδικία σε ότι έχει να κάνει με το νέο τρόπο υπολογισμού των ενισχύσεων που αφορά στα γαλακτοπαραγωγά ζώα. 

Συγκεκριμένα, το νέο πλαίσιο των συνδεδεμένων ενισχύσεων προβλέπει την επιδότηση στο 100% ενός προβάτου εάν αυτό παράγει τουλάχιστον 120 κιλά γάλα, διαφορετικά το ποσό της επιδότησης μειώνεται.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου Γιάννης Δεκόλης, σημείωσε μεταξύ άλλων πως το συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να επανεξεταστεί, καθώς τα ζώα της ποιμενικής και μετακινούμενης κτηνοτροφίας παράγουν από τη φύση τους λιγότερο γάλα, τη στιγμή, που οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι καλούνται να αντιμετωπίσουν και μία σειρά άλλων σοβαρών προβλημάτων, που σχετίζονται με τις μετακινήσεις, τις υποδομές στα βουνά και τις καιρικές συνθήκες.

«Τις ποσότητες αυτές μπορούν να τις πιάσουν τα ζώα της εντατικής κτηνοτροφίας και όχι της ποιμενικής, που είναι κατά κύριο λόγο σπάνιων και ντόπιων φυλών, παράγοντας λιγότερο γάλα, αλλά με ανώτερη ποιότητα και διατροφική αξία. Το υπουργείο θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφαση γιατί αδικεί στο σύνολό της τη μετακινούμενη κτηνοτροφία», τόνισε ο κ. Δεκόλης.

Η οζώδης δερματίτιδα

Ταυτόχρονα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται ο εμβολιασμός των βοοειδών για την πρόληψη της οζώδους δερματίτιδας.

Ήδη στην Ήπειρο έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% του πληθυσμού των 27.000 περίπου βοοειδών, με τη διαδικασία να εξελίσσεται καθημερινά. Υπάρχουν ωστόσο και οι κτηνοτρόφοι που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος των 2 ευρώ για κάθε εμβόλιο, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος για εξάπλωση της ασθένειας εάν και όταν αυτή εμφανιστεί στην περιοχή.

Οι κτηνίατρο πάντως τονίζουν, ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσει η νόσος στην περιοχή, αλά το εμβόλιο είναι απαραίτητο γιατί ενισχύει το τείχος προστασίας για το ζωικό κεφάλαιο ώστε εάν προκύψει η ασθένεια, να μη χρειαστεί η θανάτωση όλων των κοπαδιών, αλλά μόνο των ζώων που θα έχουν νοσήσει.

«Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και ευελπιστούμε σύντομα να τελειώσει», τόνισε ο κ. Δεκόλης.

Αναγκαία η στήριξη

Επίσης χθες, ο πρόεδρος των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, στάθηκε και στην ανάγκη υποστήριξης της μετακινούμενης κτηνοτροφίας από την Πολιτεία, ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές στα ορεινά (δρόμοι πρόσβασης, ποτίστρες κ.λπ) και παράλληλα να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ώστε το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων της μετακινούμενης κτηνοτροφίας να αποκτήσει «ετικέτα» πιστοποίησης και προέλευσης.

«Καταφέραμε μετά από πολλά χρόνια και πολλούς αγώνες να διαχωρίσουμε την ποιμενική κτηνοτροφία από την εντατική. Τώρα, αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία της ετικέτας αναγνώρισης κάθε προϊόντος για να αποκτήσουν την πραγματική αξία», σημείωσε  χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: