Δίκαιες, εφαρμόσιμες λύσεις και διασφάλιση της νομιμότητας ζητούν οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης

%ce%b4%ce%af%ce%ba%ce%b1%ce%b9%ce%b5%cf%82-%ce%b5%cf%86%ce%b1%cf%81%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bc%ce%b5%cf%82-%ce%bb%cf%8d%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%86ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ Α’ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Την αναγκαιότητα να ληφθούν αποφάσεις από την κυβέρνηση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας επισημαίνουν οι συμβολαιογράφοι στην Κρήτη και το Ρέθυμνο, στον απόηχο της αποχής από τα καθήκοντά τους την προηγούμενη Τετάρτη, ζητώντας λύσεις δίκαιες, εφαρμόσιμες και τη διασφάλιση της ομαλότητας και της νομιμότητας της συνολικής διαδικασίας.

Οι ίδιοι μάλιστα, όπως και άλλοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα έχουν βρεθεί πολλές φορές στο «μάτι του κυκλώνα», την ίδια ώρα που το κεντρικό κράτος δεν έχει τηρήσει μια ξεκάθαρη «γραμμή» στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στο μεταξύ υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προωθεί πάγωμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για χρέη προς την Εφορία, τουλάχιστον έως το τέλος του 2017, σε μια προσπάθεια να ορθώσει οχυρά για τις πλέον αδύναμες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και να περιορίσει το πολιτικό κόστος που δημιουργείται. Εν αναμονή της τροπολογίας για τους πλειστηριασμούς που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ποιοι θα προστατευτούν και ποιοι θα εξαιρεθούν, η συμβολαιογράφος και μέλος του ΔΣ συμβολαιογράφων Κρήτης κ. Αναστασία Δρανδάκη επεσήμανε πως η λύση που θα δοθεί θα πρέπει να είναι «όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και εφαρμόσιμη».

«ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ»

Η κ. Δρανδράκη μιλώντας στο ραδιόφωνο του Τeam FM, αναφέρθηκε στο έντονο κλίμα που επικρατεί, τονίζοντας μάλιστα πως δεν είναι λίγες οι φορές που οι συμβολαιογράφοι και στο Ρέθυμνο έχουν γίνει αποδέκτες προπηλακισμών. Η ίδια τόνισε πως από την περίοδο που είχαν ξεκινήσει οι πρώτες αντιδράσεις οι ίδιοι είχαν ξεκαθαρίσει τον ρόλο που έχουν στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Παραδέχτηκε μάλιστα πως πρόκειται για έναν ρόλο που πολλές φορές δεν είναι ευχάριστος, ωστόσο δεν παύει να είναι αναγκαίος για τη διασφάλιση της νομιμότητας της διαδικασίας. «Στο Ρέθυμνο είχαμε διατυπώσει τον προβληματισμό μας από το καλοκαίρι του 2013 όταν άρχισε αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας. Από τότε είχαν εκφραστεί απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας συναδέλφων, ύβρεις προπηλακισμοί, αρπαγή φακέλων κ.ά. Ή ένταση αυτή κλιμακώθηκε και πλέον έχει γενικευτεί. Με δημοσιεύματά μας από τότε είχαμε προσδιορίσει τον ρόλο του συμβολαιογράφου στη διενέργεια των πλειστηριασμών. Είχαμε τονίσει ότι με την παρουσία μας διασφαλίζεται η νομιμότητα»

Η κ. Δρανδάκη ξεκαθάρισε μάλιστα πως η μη συμμόρφωση των συμβολαιογράφων στη διαδικασία επιφέρει πειθαρχικές και νομικές κυρώσεις. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό γιατί θα έχουμε και πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις. Επιπλέον δεν ματαιώνεται ο πλειστηριασμός, το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να καθυστερήσει μερικές ημέρες. Η καθυστέρηση αυτή επιφέρει δαπάνες για τον ίδιο τον δανειολήπτη» τόνισε.

ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Η εφαρμογή του νέου κώδικα πολιτικής δικονομίας, δεν αποκλείεται να επιφέρει αλλαγές στη διαδικασία μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Η κ. Δρανδάκη εξήγησε: «Διασφαλίζουμε την προστασία των δικαιωμάτων και των πολιτών.
Φανταστείτε να διαχειρίζεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα η ένωση τραπεζών, να πάψουν οι πλειστηριασμοί να γίνονται υπό την εποπτεία του υπαλλήλου του πλειστηριασμού, του συμβολαιογράφου δηλαδή και να το διαχειρίζονται οι τραπεζίτες.
Δεν υπάρχει ευτυχώς όμως τέτοια πιθανότητα.
Με τον νέο κώδικα πολιτικής δικονομίας υπάρχει πρόβλεψη να γίνονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αλλά θα διενεργούνται πάλι στα γραφεία των συμβολαιογράφων.
Οι προσφορές θα γίνονται δηλαδή μέσω μιας πλατφόρμας και ηλεκτρονικού υπολογιστή την οποία διαδικασία θα ελέγχει ο συμβολαιογράφος από το γραφείο του. Και αυτό ενέχει φυσικά κινδύνους γιατί μπορεί όλη αυτή η αναστάτωση να μεταφερθεί. Μέχρι τώρα οι πλειστηριασμοί διενεργούνται με βάσει τον προ του 2015 κώδικα πολιτικής δικονομίας. Δεδομένου ότι και οι δικηγόροι απείχαν από τα καθήκοντά τους σχεδόν όλο το προηγούμενο έτος και εμείς για άλλους λόγους βέβαια, οπότε δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται ο νέος κώδικας. Μόλις αρχίσει να εφαρμόζεται δεν αποκλείεται να έχουμε πιο δύσκολες καταστάσεις».
Άγνωστο παραμένει πώς θα κυμανθεί το επόμενο διάστημα στο σκέλος των κινητοποιήσεων που θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως τόνισε η κ. Δρανδάκη, από τις αντιδράσεις του πολιτικού συστήματος ενώ παράλληλα επεσήμανε «Εννοείται πως εφόσον έχουμε φτάσει να κινδυνεύει η σωματική μας ακεραιότητα θα προστατευτούμε, προστατεύοντας παράλληλα και το κύρος των πλειστηριασμών».

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: