Ναι, κινδυνεύει και η Α’ κατοικία από Πλειστηριασμό !

Μία γυναίκα περνάει μπροστά από ένα γκράφιτι που δείχνει μία ένα νόμισμα του ενός ευρώ σε τοίχο παλιού σπιτιού στην Αθήνα, την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων με εκπροσώπους των δανειστών της χώρας πριν το κρίσιμο Eurogroup όπου όλες οι πλευρές ελπίζουν σε μία λύση της ελληνικής κρίσης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗΜέχρι σήμερα τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν προβεί σε πάνω από 500 πλειστηριασμούς σε όλη τη χώρα σε βάρος οφειλετών που χαρακτηρίζονται «κόκκινοι». Με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις το προσεχές χρονικό διάστημα οι  πλειστηριασμοί θα υπερβούν τους 3.000, ενώ συνολικά μέχρι και το 2019 οφειλέτες  «κόκκινων» δανείων συνολικής αξίας 5 δις. ευρώ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εκπλειστηρίαση της ακίνητης περιουσίας τους.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνεται για την πλειοψηφία των μη ενήμερων οφειλετών γεννάται ένα και μοναδικό ερώτημα:

«Κινδυνεύει η πρώτη κατοικία από πλειστηριασμό»;

Η απάντηση δυστυχώς είναι καταφατική. Οι πλειστηριασμοί δεν αφορούν πλέον μόνο εξοχικές κατοικίες και εμπορικά ακίνητα αλλά απειλούν και την πρώτη κατοικία θέτοντας σε κίνδυνο μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που αδυνατεί να είναι συνεπές στην αποπληρωμή των δανειακών του υποχρεώσεων και αγωνιά για τη τύχη του μοναδικού ίσως περιουσιακού του αγαθού 

Αρχικά οι Τράπεζες έχουν θέσει ως στόχο τον εντοπισμό των «στρατηγικών κακοπληρωτών», δηλαδή των οφειλετών που ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουν τα οφειλόμενα ποσά  ενεργούν καταχρηστικά και δεν το πράττουν, σε βάρος των οποίων θα εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους προχωρώντας σε άμεση εκπλειστηρίαση των ακινήτων τους.

Βασικό στοιχείο της διαδικασίας των πλειστηριασμών μετά την από 01/01/2016 αλλαγή του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας   είναι ο τρόπος διαμόρφωσης της τιμής εκκίνησης του πλειστηριασμού, η οποία πλέον θα καθορίζεται με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου και όχι την πολύ υψηλότερη αντικειμενική, καθιστώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ακόμα πιο δυσχερή τη θέση του οφειλέτη.

Οι μοναδικές αξιόπιστες λύσεις που οι οφειλέτες έχουν στη διάθεση τους για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας είναι ο Νόμος «Κατσέλη», όπως ισχύει μετά την 01/01/2016 όταν και προστέθηκαν  αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά  κριτήρια και η επίτευξη εξωδικαστικού συμβιβασμού με το πιστωτικό ίδρυμα.

(photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ)

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: