Τέλος εποχής για τα Λιθαρίτσια… Η ΕΗΜ προχώρησε σε έξωση των μισθωτών!!

Foto Litharitsia1

Σε μία πρωτοφανή κίνηση προχώρησε η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών, μιμούμενη τρόπους και συμπεριφορές Ανώνυμων Εταιριών ή πολυεθνικών. Αρνούμενη προφανώς να αντιληφθεί την δυσχερή οικονομική κατάσταση την οποία διανύει ο τόπος και το σύνολο των νοικοκυριών και επιχειρηματιών, προχώρησε στην έξωση των μισθωτών του κέντρου στο Πάρκο Λιθαρίτσια…

Αφορμή λίγα μισθώματα που οφείλονταν… Δεν στάθηκε όμως μόνο εκεί. Επέλεξε την έξωση αυτή να την κάνει με θορυβώδη τρόπο, φτάνοντας στο σημείο να υποβάλλει μηνύσεις και να οδηγήσει τους ανθρώπους της εταιρίας που είχε μισθώσει το κατάστημα στο αυτόφωρο!!

Όσα διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ημέρες, στο κέντρο της πόλης, αναλύει σε ανακοίνωσή της η εταιρία «ΕΙΡΗΝΗ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ», η οποία αναγνωρίζει το πρόβλημα που είχε ανακύψει με την οφειλή ορισμένων μισθωμάτων, αλλά παράλληλα κάνει γνωστή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλονταν το διάστημα αυτό για ικανοποίηση των οικονομικών απαιτήσεων.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Κιτσόπουλου είχε μισθωμένο το χώρο επί αρκετές δεκαετίες και με σύμβαση που είχε διάρκεια δέκα ακόμη ετών. Ποτέ δεν προέβαλε αίτημα για μείωση του μισθώματος, παρότι θα μπορούσε να κάνει χρήση του σχετικού νόμου, επένδυσε σε εργασίες ανακαίνισης ποσό δύο εκατομμυρίων περίπου, ενώ έδειξε απόλυτο σεβασμό στην αρχιτεκτονική του κτιρίου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.

Μία οικονομική δυσχέρεια όμως ήταν αρκετή για να οδηγηθεί η ίδια στην έξωση και αρκετές οικογένειες στην ανεργία.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Μετά από 40 συναπτά έτη λειτουργίας ο πολυχώρος «Λιθαρίτσια» στο ομώνυμο πάρκο των Ιωαννίνων, υποχρεώθηκε να βάλει τέλος στη λειτουργία του.

Αιτία της εξέλιξης αυτής, αποτέλεσε η επιμονή της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών που είναι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, σε αλόγιστες αυξήσεις ενοικίου και διεκδίκηση για άμεση καταβολή ορισμένων μισθωμάτων που καθυστερούσαν.

Τα Λιθαρίτσια, ενώ είχαν δικαίωμα να ζητήσουν μείωση του ενοικίου, δεν το έκαναν, όμως δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και στην αλόγιστη αύξηση που επεδίωκε η Ε.Η.Μ., η οποία έφτανε στο 15%.

Τα Λιθαρίτσια έπεσαν άδοξα. Ύστερα από έξωση που επεδίωξε και εκτέλεσε η Ε.Η.Μ., ενώ υπήρχε συμβόλαιο, το οποίο έληγε μετά από μία δεκαετία. Είναι από τις λίγες περιπτώσεις που ένας φορέας κοινωφελούς σκοπού, με βασικό αντικείμενο την ανάδειξη της ιστορίας και την διατήρηση του πολιτισμού, να καταφεύγει σε τέτοια μέσα φτάνοντας στην έξωση, ότι δηλαδή θα έκανε και μία απρόσωπη πολυεθνική.

Το άδοξο τέλος για μερικά καθυστερούμενα ενοίκια, αφήνει χωρίς δουλειά πάνω από δέκα οικογένειες, σε μία εποχή όπου και το ένα μεροκάματο έχει γίνει δυσεύρετο. Συνάμα ακυρώνει δεκάδες εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί τόσο για το διάστημα των εορτών αλλά και για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, όπου πραγματοποιούνται οι κοπές πίτας και οι αποκριάτικοι χοροί.

Η οικογένεια Κιτσόπουλου, που λειτουργούσε το χώρο επί σαράντα έτη, είχε παραλάβει το ακίνητο, σχεδόν ολοσχερώς κατεστραμμένο. Επένδυσε σε αυτό πάνω από δύο εκατομμύρια. Προχώρησε σε βελτίωση όλων των υποδομών και των δικτύων καθώς και σε ριζικές ανακαινίσεις των χώρων. Όλα αυτά έγιναν με απόλυτο σεβασμό στον χαρακτήρα του κτιρίου, στην αρχιτεκτονική του και στην ιστορία του. Έγιναν τηρώντας στο ακέραιο τις υποδείξεις των αρμόδιων υπηρεσιών, με συναίσθηση της ιστορίας του κτιρίου και χωρίς να υποστεί την παραμικρή αλλοίωση.
Αυτά τα χρήματα σκοπεύει να διεκδικήσει από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών.

Η οικογένεια Κιτσόπουλου ευχαριστεί όλους τους συνεργάτες της και τους φίλους που στήριξαν την επιχείρηση επί σειρά ετών.
Εκφράζει την απορία της για την στάση της ΕΗΜ, που σε καιρούς βαθιάς οικονομικής κρίσης, προχώρησε στην έξωση, ενώ δεν δίστασε να οδηγήσει μέλη της στο αυτόφωρο.

Όλα αυτά έγιναν, παρότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες, έχει καταβάλλει ποσό πάνω από είκοσι χιλιάδες για την εξόφληση μισθωμάτων και ενώ είχε δεσμευτεί εγγράφως για ολική εξόφληση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου.

Η οικογένεια Κιτσόπουλου θεωρεί ότι πρόκειται για μία άκρως βεβιασμένη ενέργεια, αποκορύφωμα της οποίας ήταν να κατατεθεί μήνυση σε βάρος της, από υπάλληλο της Ε.Η.Μ., χωρίς να έχει προηγηθεί εξουσιοδότηση ή απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Τέλος εποχής για τα Λιθαρίτσια, όπως όλοι τα γνώριζαν μέχρι σήμερα. Δυστυχώς με πολλές απορίες και πολλά ερωτήματα. Ο χρόνος βέβαια είναι αυτός που θα δώσει όλες τις απαντήσεις.
Σας ευχαριστούμε για την συνεργασία

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: