Αυτό είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Επειδή πολλοί είναι εκείνοι που ακούγοντας διάφορα τερατουργήματα για το χρέος και κυρίως όλους τους μνημονιακούς πολιτικούς  και όχι μόνο, ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής διαγραφή του χρέους μιας χώρας, αμφιβάλουν για αυτήν τη δυνατότητα.

Και δεν είναι μόνο αυτό, το κυριότερο είναι ότι, οι πολίτες αυτοί, έχουν πειστεί ότι έτσι και μια χώρα, η Ελλάδα π.χ  αποφασίσει να προχωρήσει σε μονομερή διαγραφή του χρέους της, τότε θα ανοίξουν οι ουρανοί της κολάσεως και θα την καταπιούν. Κυρίως δε έχουν σαν δεδομένο, ότι οι δανειστές στην περίπτωση αυτή, θα βάλουν τους Τούρκους να μας κάνουν πόλεμο!! Για τόσες μεγάλες ανοησίες μιλάμε.

Έτσι λοιπόν, όταν ακόμη και ως επιχείρημα τους αντιτείνεται ότι αυτή η ενέργεια, δηλαδή  της μονομερούς διαγραφής χρέους,  είναι πράξη εθνικής κυριαρχίας ενός κράτους και μάλιστα προβλεπόμενη από τα διεθνές δίκαιο και καλύπτεται από αποφάσεις του ΟΗΕ, η δυσπιστία εξακολουθεί να υπάρχει.

Για το λόγο αυτό, παραθέτουμε την πλέον το πρόσφατο ψήφισμα  του ΟΗΕ της 10ης Σεπτεμβρίου 2015, που προβλέπει τη μονομερή διαγραφή χρέους. Το υπόψη ψήφισμα, για τους βασικούς κανόνες της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους,  εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία έλαβε 136 θετικές ψήφους, 6 αρνητικές και 41 αποχές! Μεταξύ των αποχών, άκουσον – άκουσον, η Ελλάδα!!!

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της»  αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα.

Ο Δ. Κυπριώτης είναι στρατηγός ε.α., μέλος της ΠΓ και Οργανωτικός Γραμματέας του Ε.ΠΑ.Μ.

Ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: