ΟΠΑΠ. Η αρπαγή ενός μονοπωλίου και το κλείσιμο 700 πρακτορείων

Του Γιώργου Αναλυτή

Τον Μάρτιο τού 2011 το Χρηματιστήριο αποτιμούσε τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα 16€, που σήμαινε κεφαλαιοποίηση 5,1 δις ευρώ, εκ των οποίων το 34% κρατούσε στα χέρια του το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή περιουσιακό στοιχείο αξίας 1,75 δις ευρώ. Επιπλέον ως μέτοχος καρπώθηκε το 34% τού ετήσιου μερίσματος, ύψους 491 εκατ. ευρώ.Τον Αύγουστο τού 2011 μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο, αφού προηγουμένως ίδρυσε το  Ταμείο Αξιο(εκ)ποίησης της Ιδιωτικής ΠΕριουσίας τού Δημοσίου – Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ..

Το πρώτο βήμα έγινε με τα παίγνιο-μηχανήματα τύπου VLTs (φρουτάκια). Η Ε.Ε. υποχρέωνε την Ελλάδα να επιτρέψει την ελεύθερη διεξαγωγή των διασκεδαστικών παίγνιο-μηχανημάτων, Μαζί με αυτά ο Βενιζέλος αδειοδότησε και 35.000 φρουτάκια έναντι 560 εκατ. ευρώ, τα οποία για 10 χρόνια ανάθεσε χωρίς διαγωνισμό στην ουσιαστικά κρατική διοίκηση του ΟΠΑΠ. Το ότι είχαν δίκαιο όσοι τότε φώναζαν για σκανδαλώδες νούμερο, το αποδεικνύει η σημερινή πραγματικότητα.

Επτά χρόνια μετά,  ούτε το ένα τρίτο δεν απορρόφησε η αγορά. Και όσα εγκαταστάθηκαν, αποδίδουν πολύ κατώτερα των προβλέψεων. Μάλιστα ο 100% πλέον ιδιωτικός ΟΠΑΠ, τον Οκτώβριο τού 2017 κατάφερε να απαλλαγεί από 10.000 αδιάθετα φρουτάκια , πείθοντας την Κυβέρνηση να τα πάρει πίσω, αλλά όχι αζημίως για το δημόσιο όπως προέβλεπε ο νόμος 4002/2011, παρά έναντι τιμήματος ίσου με 8ετή επέκταση της άδειας για τα υπόλοιπα 25.000.

Πηγή: Περισσότερα …

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: