Παίρνουν «φωτιά» οι πλειστηριασμοί μετά το Πάσχα

Βάσω Αγγελέτου – vangeletou@insider.gr

Σήμερα, πάντως έχουν προγραμματιστεί να βγουν στο «σφυρί» 123 ακίνητα, σε μια ομαλή επάνοδο μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της πλατφόρμας τη Μεγάλη Εβδομάδα. Την επόμενη εβδομάδα, όμως, έχουν αναρτηθεί 559 πλειστηριασμοί, ενώ για την τελευταία εβδομάδα του μήνα προγραμματίζονται 725 πλειστηριασμοί.

Οι τράπεζες φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να επισπεύσουν τη διαδικασία σε μια προσπάθεια να αποδείξουν στους δανειστές, και συγκεκριμένα στον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ (SSM) ότι είναι αποφασισμένες να αποσυμφορήσουν τον όγκο των κόκκινων δανείων από τον ισολογισμό τους, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις για επανεκκίνηση της αγοράς ακινήτων στη χώρα.

Όπως έχει επισημάνει το insider.gr με βάση τα στοιχεία Μαρτίου, μόνο το 43% των πλειστηριασμών είχε επιτυχή κατάληξη, δηλαδή το ακίνητο κατακυρώθηκε στον αγοραστή. Το 35% κρίθηκαν άγονοι, λόγω απουσίας αγοραστικού ενδιαφέροντος, ενώ το 18% αναβλήθηκαν λόγω ρυθμίσεων του οφειλέτη με την τράπεζα ή –σε σπάνιες περιπτώσεις– ολική αποπληρωμή της οφειλής.

 Στο ηλεκτρονικό «σφυρί» βγαίνουν κυρίως εμπορικά ακίνητα που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια και λιγότερο κατοικίες, οι οποίες μάλιστα είναι υψηλής αξίας (πάνω από 200.000 ευρώ) και σε καμία περίπτωση πρώτες κατοικίες, όπως επιβεβαιώνουν πηγές των τραπεζών.

Συμβολαιογράφοι: Δεν βγαίνουν το «σφυρί» πρώτες κατοικίες

Ανακοίνωση εξέδωσε το πρωί της Τετάρτης ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου σε απάντηση καλέσματος από τις συλλογικότητες για υπεράσπιση δύο ακινήτων από τους πλειστηριασμούς τραπεζών σε συμβολαιογραφείο στην οδό Σταδίου.

Συγκεκριμένα, όπως διευκρινίζουν οι συμβολαιογράφοι, η μία είναι μισθωμένη κατοικία στον Άλιμο, συνολικής επιφανείας 166,36 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς 180.000 ευρώ και συνολική οφειλή 905.000 ευρώ. Ο δεύτερος πλειστηριασμός αφορά δύο γραφεία στου Γκύζη, κατασχεθέντα για ποσό 150.000 ευρώ με συνολική οφειλή 784.000 ευρώ.

«Και οι δύο πλειστηριασμοί αφορούν επιχειρηματικά δάνεια και είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για κύριες κατοικίες», υπογραμμίζει ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

ΠΗΓΗ – insider.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: