ΔΝΤ: Πώς η Ελλάδα αποκάλυψε φοροδιαφυγή μέσω του Google Earth

Στο πώς η Ελλάδα χρησιμοποίησε τις τεχνολογίες ψηφιακής χαρτογράφησης και συγκεκριμένα το Google Earth για να αποκαλύψει φορολογουμένους που δεν είχαν δηλώσει τις πισίνες τους στη εφορία, αναφέρεται έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη «Ψηφιακή Διακυβέρνηση» που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Τμήμα του ΔΝΤ η υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων θα μπορούσε να αυξήσει την είσπραξη των έμμεσων φόρων έως και 2% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να εντοπίσουν φορολογικό πλούτο που κρύβεται σε υπεράκτια χρηματοοικονομικά κέντρα, και οποίος εκτιμάται στο 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η έκθεση του ΔΝΤ εμπεριέχει διάφορα επεξηγηματικά παραδείγματα για το πώς η ψηφιακή τεχνολογία βοηθά στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Στα επεξηγηματικά αυτά παραδείγματα για το πώς η τεχνολογία βοηθά στην αποκάλυψη της φοροδιαφυγής γίνεται αναφορά και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο πως μέσα από τη χρήση της ψηφιακής χαρτογράφησης φορολογήθηκαν ιδιοκτήτες πισινών.

«Το 2010 οι φορολογούμενοι στα πιο προνομιούχα προάστια της Αθήνας έπρεπε να δηλώσουν εάν διαθέτουν πισίνες. Οι δηλωθείσες πισίνες ήταν σημαντικά λιγότερες από αυτές που αποκαλύφθηκαν μετά από έρευνες  με τη χρήση δορυφορικών φωτογραφιών. Αυτό δείχνει την αξία της εφαρμογής της τεχνολογίας κατά της φοροδιαφυγής», αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

ΠΗΓΗ – insider.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: