Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μπαίνουν πλειστηριασμοί και πωλήσεις κόκκινων δανείων

Σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μπαίνουν πλειστηριασμοί και πωλήσεις κόκκινων δανείων

Με επιτάχυνση της δράσης σε πλειστηριασμούς και πωλήσεις NPLs,  «απαντούν» οι τράπεζες στα εύσημα που έλαβαν χθες από την επικεφαλής του SSM για την μέχρι στιγμής πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι τράπεζες παρουσίασαν αναλυτικά στην επικεφαλής του SSM τον σχεδιασμό τους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, με έμφαση σε πλειστηριασμούς, πωλήσεις NPLs και νόμο Κατσέλη, με την κα Νουί να δηλώνει ικανοποιημένη από τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη διαχείριση των NPLs και να εκτιμά ότι μετά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να έχουν ένα ήσυχο καλοκαίρι.

Η κα Νουί συναντήθηκε στις 3.30 το απόγευμα με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, της Attica Bank και το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Προηγουμένως, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας παρέθεσε γεύμα εργασίας στην επικεφαλής του SSM, με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της ΤτΕ και των Διευθυντών. Νωρίτερα, και επί ένα δίωρο, η κα Νουί είχε συνάντηση με το προσωπικό Εποπτείας της ΤτΕ.

Η πρόοδος στο νομοθετικό πλαίσιο για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και οι αλλαγές που έχουν αποφασιστεί στο νόμο Κατσέλη αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τεθούν και σε αυριανή συνάντηση των τραπεζών με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών».

Ο «απόηχος» των ανωτέρω συναντήσεων θα έχει άμεσο αντίκρισμα σε κινήσεις που έχουν δρομολογήσει ήδη οι τράπεζες και μπαίνουν πλέον σε επιταχυνόμενη τροχιά.

Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι τα μέτωπα όπου αναμένεται αλματώδης πρόοδος το προσεχές διάστημα: πλειστηριασμοί και πωλήσεις NPLs, μέσω των οποίων το στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να μειωθεί κατά 22,2 δις. ευρώ.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται από αυτή την εβδομάδα να δείξουν την τάση της επικείμενης γεωμετρικής ανόδου τους, καθώς είναι προγραμματισμένοι να γίνουν πάνω από 600 έναντι των μάξιμουμ 450 εβδομαδιαίως μέχρι στιγμής. Όπως υπολογίζεται, το 35% των πλειστηριασμών που διενεργούνται αποβαίνουν γόνιμοι, με το 70% αυτών να γίνεται στην τιμή της πρώτης προσφοράς, ενώ ένα ποσοστό προγραμματισμένων πλειστηριασμών της τάξεως του 15% – 20% δεν πραγματοποιούνται την τελευταία στιγμή, καθώς οι οφειλέτες σπεύδουν να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Οι πωλήσεις NPLs ανοίγουν πλέον και στο «δύσκολο κομμάτι» των δανείων με εξασφαλίσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές για το πρώτο προς πώληση χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs, το Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς.

Το εν λόγω χαρτοφυλάκιο είναι συνολικής απαίτησης 2,2 δις. ευρώ που αφορά σε 180 επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρα σε 1.737 ακίνητα. Αρχικό ενδιαφέρον για το χαρτοφυλάκιο είχαν εκδηλώσει 30 funds, εξ αυτών 12 υπέβαλαν μη δεσμευτικές προσφορές στις 9 Φεβρουαρίου και 4 (σύμφωνα με πληροφορίες, τα Kildaire Partners, Davidson Kempner, Bain και Apollo) έφτασαν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών. Στα σκαριά βρίσκεται και το δεύτερο προς πώληση χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων NPLs, ύψους 800 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank.

ΠΗΓΗ capital.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: