Οι Άσχημοι

Οι Άσχημοι

Του Νίκου Καραβέλου

Λένε πως η μόρφωση είναι διαδικασία ήθους. Μάχιμη, προς ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου. Η μόρφωση είναι συνώνυμo μέγεθος της αρετής.

Επομένως, όταν μιλάμε για αυτήν, μιλάμε για την διαδικασία άσκησης που σε κάνει ικανό να μάχεσαι και να μην προσκυνάς. Κάτι σαν πολεμική τέχνη της νόησης.

Η πολιτεία οφείλει να διδάσκει τους πολίτες της να ασκούνται στην αρετή. Γιατί το ήθος διδάσκεται, όπως «διδάσκεται» και η ανηθικότητα. Καθένα με τα παραδείγματά του.

Λένε, επίσης, πως η μόρφωση δεν έχει σχέση με την εκπαίδευση. Απόδειξη ότι και τα ζώα εκπαιδεύονται, ενώ η μόρφωση αφορά ανθρώπους.

Απόδειξη, επίσης, αποτελεί το γεγονος οτι η πλειονόητητα των εκπαιδευμένων, επιστημόνων κτλ., είναι αμόρφωτοι, ως στερούμενοι ήθους.

Τα έργα και οι ημέρες των αστέρων της επιστημονικής κοινότητας αποδεικνύουν την βροντώδη αμορφωσιά τους και συνεπώς «ουδεμία χρείαν έχομεν μαρτύρων».

Με τον οφειλόμενον, λοιπόν, «σεβασμό», υποστηρίζουμε και εμείς οτι το σκυλολόι των «πνευματικών οδηγών» του λαού, ποιητών, συγγραφέων, λογοτεχνών, κριτικών, δημοσιογράφων και λοιπών ημιαγρίων της ελληνικής πνευματικής τούνδρας, πάσχουν από την ίδια τραγική απαιδευσία.

Ομοίως, και η άκρως επικίνδυνη για τα παιδιά μας αγέλη των πανεπιστημιακών λύκων, που μετατρέπει, «επ’αμοιβή» τα εύφορα λειβάδια του μυαλού των νέων σε χερσοχώραφα.
Και έτσι, με πνευματικούς ταγούς (οδηγούς) επιπέδου εμποράκου του Αφιόν Καραχισάρ, ο λαός περιδεής (φοβισμένος) περιμένει καρτερικά την μαύρη του μοίρα.

Να μην λησμονήσουμε οτι σημαιοφόροι στην Παρέλαση των Αμορφώτων, είναι οι κατά καιρούς πρωθυπουργοί καθώς και οι, πλην εξαιρέσεων, διατελέσαντες Υπουργοί Αμορφωσιάς της χώρας.

Ο λαός χάνει κάθε ικμάδα πνευματικής ζωής, που την αντλούσε κάποτε από το ατελές, φτωχό του σχολείο και την μεγάλη του Παράδοση. Τον έπεισαν όμως οτι δεν έχει καμία σχέση ούτε με την Αρχαιότητα, ούτε με το Βυζάντιο, αλλά οτι αποτελεί υβρίδιο του 18ου αιώνα, φτιαγμένο από τα εργαστήρια της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

Έτσι χάνει αυτό που χρειάζονται οι λαοί για να υπάρχουν: Το να περιμένουν με αισιοδοξία το μέλλον, γνωρίζοντας οτι κάτι τους επιφυλάσσει κάθε φορά το παρελθόν. Με λίγα λόγια, χάνει την Ποίηση του, παρότι έχει γεμίσει με ποιητές!

Είναι γνωστό πως τα έθνη καταστρέφονται, όχι όταν χάνουν το οικονομικό τους επίπεδο και το μεροκάματo, όσο κι αν είναι αναγκαίος ο αγώνας για αυτά.

Τα έθνη χάνονται όταν χάνουν την ψυχή τους, όταν παύουν να πιστεύουν οτι αποτελούν έθνη. Και όταν πάψουν να αποτελούν έθνη, παύουν και να αγωνίζονται για την Εθνική τους Ανεξαρτησία.

Αυτά υποστηρίζουν ορισμένοι. Εμείς νιώθουμε την υποχρέωση να συμφωνήσουμε μαζί τους.

Ακόμα και αν διαφωνούν κάποιοι «κακομούτσουνοι», όπως ο σημερινός υπουργός Παιδείας, του οποίου ένα από τα πρόσφατα μεγαλουργήματα, ήταν η κατάργηση των Λατινικών από τις εξετάσεις και έπεται συνέχεια με την κατάργηση και των Αρχαίων Ελληνικών. Ήδη τα Αρχαία Ελληνικά έχουν καταργηθεί στις εξετάσεις του Γυμνασίου.

Και εις ανώτερα…!
Ο Νίκος Καραβέλος είναι Δικηγόρος

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: