Ο Αντιαμερικανισμός στην επικαιρότητα: Το σκοτεινό και αιματοβαμμένο πέπλο των ΗΠΑ επιστρέφει δυναμικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Αντιμερικανισμός στην Ελλάδα:

Ο Αντιαμερικανισμός* στην Ελλάδα θα λέγαμε πως πέρασε δύο (2) κορυφαίες φάσεις, τόσο την περίοδο 1946-1949 κατά τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, με την τρομερή ιμπεριαλιστική ανάμειξη του αμερικανικού παράγοντα σε αυτόν, ο οποίος θα λέγαμε πως επιδίωξε τον πόλεμο για τον απόλυτο έλεγχο της Ελλάδας από αυτόν και έγινε τελικά αντιληπτός από τη σκληρή μάζα των Ελλήνων, ενώ η άλλη μεγάλη φάση του Αντι-Αμερικανισμού διαφάνηκε κατά την περίοδο της αμερικανοκίνητης Χούντας, με την έλευση της το 1967 έως και την πτώση της το 1974, όπου διατηρήθηκε ως λαϊκό αίτημα στη συνείδηση των Ελλήνων για πολλά χρόνια ακόμα και κυρίως στα πρώτα χρόνια κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ της ΄΄αλλαγής΄΄, όπως την ονόμασαν πολλοί στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια ο αντιμαρικανισμός εξέπεμψε ταυτόχρονα με την αλλαγή στην πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ για την ανάμιξη στα εσωτερικά των Κρατών, εν μέσω της ήττας στο Βιετνάμ το 1975.

Τα γεγονότα στη Δ.Ε.Θ:

Πρόσφατα είδαμε μια πρωτοφανή ακόμη και για τη μνημονιακή αποικιοκρατούμενη Ελλάδα πρόβα στρατιωτικής χούντας, με την παράσταση από 3.500 μονάδες της ΕΛ.ΑΣ, αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες του FBI μαζί με φρεγάτες, ομοίως με το να λαμβάνει χώρα επέλαση του αμερικανικού στόλου στη Θεσσαλονίκη, οπλισμένους στρατιώτες, καπνογόνα και ξυλοδαρμούς κατά ηλικιωμένων και παιδιών, σε αυτό το πρωτοφανές μίγμα των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό.

Η έμπειρη ματιά στη διεθνή πολιτική παρατηρεί πως οι ΗΠΑ αποφάσισαν μαζική απόβαση στην Ελλάδα και πάλι, θα τη χαρακτηρίζαμε μάλιστα σαν την πιο εντατική προσπάθεια ανάμιξης στα ελληνικά ζητήματα μετά από την περίοδο της ξενοκίνητης αμερικανικής Χούντας στη χώρα, με στόχο τον απόλυτο έλεγχο της τελευταίας.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ωστόσο αυτή τη φορά περισσότερο τη Θεσσαλονίκη, την οποία οι Αμερικανοί καλοβλέπουν στο να τη μετατρέψουν ως το κύριο ορμητήριο τους στα Βαλκάνια – πλάι με το ψευδοκρατίδιο μαριονέτα του ΝΑΤΟ, τα Σκόπια- και ποιος τρόπος ο ιδανικότερος, όταν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και ειδικά η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, εκχωρεί γη και ύδωρ προς κάθε ενδιαφερόμενο. Εκεί έρχεται και αυτή η μανία για αναγνώριση και φιλία έναντι των Σκοπίων.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν εκκωφαντικά να ξεκαθαρίσουν στην Ε.Ε και ειδικά τη Γερμανία, όπως επίσης δευτερευόντως στη Ρωσία που και αυτή έχει μερίδιο στην τοπική ΄΄πίτα΄΄, πως η Βόρεια Ελλάδα τους ανήκει, εξ ου και η σαρωτική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, αυτή η πελώρια επίδειξη δύναμης, σχεδόν ως προστάτιδα μονάδα, εν μέσω της ΔΕΘ.

Τα συλλαλητήρια:

Ως προς τα συλλαλητήρια, μια πελώρια και πρωτοφανής προσπάθεια δόθηκε από τις ντόπιες μνημονιακές αποικιοκρατικές δυνάμεις της χώρας (ΜΜΕ, κόμματα, μακεδονικές οργανώσεις κ.τ.λ), ως προς τη μετατροπή τους σε ΄΄λαογραφικές΄΄ και πλήρως αποσυντονισμένες εκδηλώσεις με το μεγάλο πρόβλημα, τη μνημονιακή κατοχή, με τη βοήθεια κυρίως των περίφημων και λαοπρόβλητων ΄΄Μακεδονομάχων΄΄, οι οποίοι φυσικά έχουν συγκεκριμένα επώνυμα και δεν μιλάμε για τον απλό κόσμο που βράζει εσωτερικά να κραυγάσει για τη γενοκτονία που βιώνει, πλάι με το μελλοντικό εδαφικό ακρωτηριασμό που διαισθάνεται να πλησιάζει.

Κύριο στόχο είχαν δε τη δημιουργία ενός μεγάλου ΄΄πατριωτικού΄΄ μετώπου, συνώνυμο της εθνικοφροσύνης, προκειμένου να καπελώσουν το λαό, οδηγώντας τον παράλληλα σε μια νέα ήττα, αλά 2015. Φυσικά την ανακοίνωση μας την έκαμε πολύ πρόσφατα ο πολυπροβεβλημένος ΄΄οργανωτής΄΄ των συλαλλητηρίων, Οθων Ιακωβίδης, που μίλησε για την προσπάθεια που θα καταβληθεί για τη δημιουργία ενός παρόμοιου μετώπου, μετά από δηλώσεις του το καλοκαίρι στο metropolis.fm Θεσ/νίκης. Βέβαια, ο κόσμος εντόπισε το πρόβλημα, με τα συλλαλητήρια μετά και το 1ο στην Αθήνα να ατροφούν μαζικά, όταν έχουμε τον κάθε λογής Φράγκο Φραγκούλη στο 1ο συλλαλητήριο της Θεσσαλονικής, με αποτέλεσμα τώρα να ετοιμάζουν έναν νέο εθνικόφρονα συνασπισμό – ξέπλυμα, με συμμετοχές μεταξύ άλλων: Καπερνάρος, ΛΑΟΣ, Καρατζεφέρης, Νέα Δεξία κ.α.

https://bit.ly/2NYhWIZ

Συμπέρασμα:

Το δίπολο ΄΄αριστερά-δεξιά΄΄ έχει ατροφήσει πλήρως στην ελληνική λαϊκή συνείδηση και τώρα παρατηρούμε τις τελευταίες απέλπιδες προσπάθειες να το επαναφέρουν, χωρίζοντας τον κόσμο σε ΄΄εθνομηδενιστές – εθνικιστές΄΄, δύο άκρα ανύπαρκτα ουσιαστικά σε πραγματικούς αριθμούς και ταυτόχρονα καταστροφικά για τις λαϊκές, δημοκρατικές και εθνικοαπελευθερωτικές διεκδικήσεις.

Αναλυτικότερα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=csFYel0lSa4

Μια εικόνα χίλιες λέξεις παραπάνω:

Η αποκλεισμένη οδός 3η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα μόλις χθες, βγαλμένη από ένα σκηνικό της μετεμφυλιακής περιόδου του ’50, όταν ο Αμερικανικός Παράγοντας ήταν πανταχού παρών και άρχων.

Tο σκηνικό αμετάβλητο τόσες δεκαετίες έπειτα.

Δεν ζητάμε όμως έναν νέο κενό αντιαμερικανισμό, όσο επίκαιρος και αν μάλλον αποτελεί, διότι μόνο αντίδοτο στον ιμπεριαλιστικό δηλητήριο του φασισμού και εθνικισμού των ΗΠΑ και κάθε τρίτου κράτους, παραδοσιακά σε αγαστή συνεργασία με την ντόπια και ξένη μνημονιακή κατοχή, δεν είναι παρά ο πατριωτικός και δημοκρατικός αγώνας ως συνείδηση και πράξη του ελληνικού λαού.

Είναι επικίνδυνοι, σταματήστε τους!

*Ο Γιώργος Γιαγκίδης, BSc διατροφολόγος, είναι μέλος του Ε.ΠΑ.Μ. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

*Aντιαμερικανισμός (αγγλ. anti-americanism) Πολιτικό κίνημα εναντίον των επιλογών της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Ο αντιαμερικανισμός πολλές φορές έτυχε παγκόσμιας απήχησης και υιοθετήθηκε ακόμη και από ολόκληρους λαούς. Αναπτύχθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου (μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου) και επιβιώνει μέχρι σήμερα. Είχε σημαντική έξαρση την εποχή της άμεσης εμπλοκής των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ (Α. Διαμαντίδης, Λεξικό των –Ισμών,  2003).

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: