ΑΓΕΤ – Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…

Ας καθαρίσουμε μια ώρα αρχύτερα… σίγουρα για 150.000 ζωές  θα ‘ναι καλύτερα!

του Βαγγέλη Βλασσόπουλου*

Όταν η πόλη ασφυκτιά, όταν ο καρκίνος πανηγυρίζει, όταν η μπόχα του καμένου πλαστικού μας έχει κάνει να ξεχνάμε τα αρώματα του Πηλίου και του Παγασητικού, η  αδιαφορία δίνει τη θέση της στην οργή και η οργή τη μια φωνή την κάνει χίλιες κι όταν οι χίλιες μετουσιώνονται σε μια, το τέλος της αυθαιρεσίας πλησιάζει… το τέλος της ΑΓΕΤ θα σηματοδοτήσει μια νέα αρχή !

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και συνεπείς προς τη λογική, προς τον εαυτό μας και προς ό,τι εκπροσωπούμε, πρέπει εξαρχής να  αποδεχτούμε ότι όλοι με την εν γένει συμπεριφορά και τις συνήθειές μας πράττουμε και λειτουργούμε, άλλοι σε μικρότερο και άλλοι σε μεγαλύτερο βαθμό, αυτοκαταστροφικά. Το φυσικό περιβάλλον είναι το σπίτι που φιλοξενεί τη βιολογική μας υπόσταση, το κοινωνικό περιβάλλον ο χώρος ανάπτυξης της προσωπικότητάς μας, η πατρίδα  ό,τι προσδιορίζει τη λαϊκή και εθνική μας υπόσταση.

Το να στρεφόμαστε εναντίον του εαυτού μας είναι παραλογισμός και τις αιτίες αυτής της στάσης πρέπει να τις εξετάσουμε ο καθένας χωριστά, μιας και το «όλοι μαζί», μοιάζει ουτοπική προσδοκία, αν και θα έπρεπε να είναι μια πράξη αυθόρμητη και αυτόματη…

Ας είμαστε ξεκάθαροι· δεν ρυπαίνει μόνον η  ΑΓΕΤ-LAFARGE και το ζήτημα της ρύπανσης του αέρα, της ρύπανσης και μόλυνσης του νερού και του εδάφους απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση, απαιτεί ορθή κυβερνητική περιβαλλοντική πολιτική που μπορεί να ασκηθεί μόνον από μια δημοκρατική-πατριωτική κυβέρνηση, που ύψιστος σκοπός της θα είναι το συμφέρον του λαού της.

Αυτοκίνητα, χαλυβουργία, χωματερή, ασβεστοποιία, χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, χύδην σκραπ στο λιμάνι κλπ, είναι πηγές περιβαλλοντικής ρύπανσης και δεν τις αγνοούμε· αντιθέτως τις επισημαίνουμε και είναι grosso-modo αναλογικά επιβαρυντικές για την ανθρώπινη υγεία, όσο κι οι συνέπειες από το «τσιμεντάδικο» πριν την καύση πλαστικού σκραπ. Με την καύση πλαστικού και την αναπόφευκτη έκλυση στην ατμόσφαιρα διοξινών και λοιπών χημικών ουσιών, αυτή η αναλογία μετατρέπεται εις βάρος της ΑΓΕΤ-LAFARGE.

Οι βιομηχανίες, η παραγωγή ενέργειας, η αξιοποίηση των σκουπιδιών κλπ., είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα. Απαιτούν εμπεριστατωμένη εθνική στρατηγική, διεπιστημονική μελέτη και πολιτική εφαρμογή, συμμετοχή φορέων και πολιτών στις αποφάσεις και ολοκληρωμένη γνώση του οφέλους και των συνεπειών. Η ανθρώπινη υγεία δε, είναι αγαθό, όπως η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η εργασία, η ασφάλεια κλπ, που προστατεύονται συνταγματικά και αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται όλο το κοινωνικό οικοδόμημα.

Ας μας πουν ποιο είναι το κοινωνικό όφελος, το κέρδος του πολίτη, η συμβολή της πολυεθνικής LAFARGE στο Καθαρό Εγχώριο Προϊόν, στο Καθαρό Εθνικό Εισόδημα, έστω στο εισόδημα της τοπικής κοινωνίας, για να τους απαντήσουμε πώς θα διαμορφώνονταν τα παραπάνω μεγέθη, αν δεν υπήρχε (οικονομικά στοιχεία της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ στο Παράρτημα, πιο κάτω).

Ας μας πουν πόσο τσιμέντο παράγεται από την ΑΓΕΤ, πού διακινείται και ποια ανάγκη οικοδομικής δραστηριότητας καλύπτεται, για να τους απαντήσουμε πού θα έπρεπε να είναι εγκατεστημένη, πώς να λειτουργεί και πως αυξάνεται η οικοδομική δραστηριότητα.

Ας μας πουν για τα μεγέθη θνησιμότητας του τοπικού πληθυσμού, για τις καρκινογενέσεις, για τα αναπνευστικά και καρδιακά νοσήματα, για να τους απαντήσουμε πόσο αποτελεσματική είναι η κατεδάφιση αυτού του «κουφαριού» που στοιχειώνει ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Ελλάδας, δίπλα στο σώμα μιας πόλης 150.000 κατοίκων.

Ας μας πει η ΑΓΕΤ γιατί στρέφεται με αγωγές εναντίον πολιτών που υψώνουν τη φωνή τους υπέρ της ζωής και του δικαίου, για να τους απαντήσουμε ότι δε συνάδει η «πολυεθνική τους οντότητα» με τις πράξεις τους ή αλλιώς, ότι τους κάνει απλώς να φαίνονται γελοίοι.

Ας μας πουν οι πολιτικοί, βουλευτές, τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια… ποια συμφέροντα εκπροσωπούν και πώς το κάνουν; Η λαϊκή βούληση, ο πολίτης, τα παιδιά, είναι στην ατζέντα τους ή έστω κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ή απλώς χρόνος μπαίνει – χρόνος βγαίνει και δεν βαριέσαι αδερφέ;

Το ισοζύγιο κόστους-οφέλους, θα μας δείξει αν αξίζει η «θυσία». Κι ας μας πουν, τέλος, αυτή η «θυσία» στο βωμό τίνος γίνεται;

Γιατί γράφω τη θέση μου για την ΑΓΕΤ;

Διότι είναι πρόκληση! Μια κραυγαλέα,  σκανδαλώδης περίπτωση – απόδειξη της βαθιάς θεσμικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, διατράνωση μιας φασιστικής, ισοπεδωτικής λογικής και πρακτικής, που βάζει στο περιθώριο τον «άνθρωπο-πολίτη» και ανάγει σε ύψιστη αξία το «δίκαιο του ισχυρού», το επιχειρηματικό συμφέρον, το εθνομηδενιστικό, αυτοκρατορικό, αυταρχικό, ναζιστικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διαπλεκόμενο, εθελόδουλο και δωσιλογικό ελληνικό πολιτικό προσωπικό! Κράτος υπό την έννοια της προστασίας, της πρόνοιας, της άσκησης εξουσίας υπέρ του λαού, της άσκησης εθνικής κυριαρχίας, της πραγματικής δημοκρατίας, της εγγύησης των ελευθεριών ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!

Οι πολίτες είμαστε ουσιαστικά «μόνοι», στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, στην ασυδοσία της παγκοσμιοποίησης, στην τραπεζοκρατική μαφία, στο δημοσιονομικό πλιάτσικο, στην αρπαγή, στην αφαίμαξη, στην παραπληροφόρηση, στην εξαπάτηση· δεν είμαστε όμως ανίσχυροι! Η δύναμή μας πηγάζει απ’ την ανάγκη υπεράσπισης των ζωτικών πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών μας δικαιωμάτων και μπορεί να γίνει αποτελεσματική στο πνεύμα και στην ουσία της ενότητας, της μαζικότητας και της συνεχούς επαγρύπνησης.

Τα πράγματα είναι τόσο απλά και ξεκάθαρα που όποιος δεν τα βλέπει, εθελοτυφλεί.

 • Η ΕΕ επιβάλει την καύση σκουπιδιών διότι θεωρείται συμφέρουσα ενέργεια η καύση τους – κάτι ανάμεσα σε οικονομική αποτελεσματικότητα και ευθανασία (παραγωγή ενέργειας και εξόντωση πληθυσμών, βλέπε Ναζιστικές μεθόδους).
 • Η ελληνικές κυβερνήσεις αποδέχονται ό,τι επιβάλλει η Ε.Ε. ανεξάρτητα αν έχουν ή δεν έχουν τη δυνατότητα, με βάση τα διάφορα «δίκαια», να πράξουν ή να ενεργήσουν με βάση το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Και όχι μόνο σχετικά με τα σκουπίδια, αλλά γενικώς (βλέπε κατοχή).
 • Οι Έλληνες πολίτες ή λαός ή κάτοικοι ή όπως αλλιώς θέλετε να χαρακτηρίσουμε τους διπλανούς (ή τους εαυτούς μας), αποδέχονται (αποδεχόμαστε) το «δηλητήριο» ως φυσιολογική πολιτική συνέπεια ή υποχρέωση, που πηγάζει από την αναγκαιότητα τήρησης των κανόνων που θέτει η Ε.Ε. και οι «δημοκρατικά επιβαλλόμενες» εκλεγμένες ελληνικές κυβερνήσεις (βλέπε κατοχή κι ακόμη παραπίσω, Οθωμανική αυτοκρατορία).
 • Μερικοί από τους πολίτες ή ένα κομμάτι του λαού, προσθέστε κι εμάς ανάμεσά τους, αντιδρούν, μάχονται, οργανώνονται με στόχο άλλοτε ξεκάθαρο και άλλοτε συγκεχυμένο, όπως συμβαίνει σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, για την βελτίωση των όρων, την αλλαγή τους ή την ανατροπή (βλέπε κινήματα την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας, οργανώσεις στην κατοχή, βλέπε ΕΑΜ… κλπ).

Αντικειμενικά

Δεν υπάρχει καμία λογική, ούτε οικονομική  ούτε παραγωγική ούτε εργασιακή που να θέλει το έκτρωμα της ΑΓΕΤ-LAFARGE, στους πρόποδες της Γορίτσας, να λειτουργεί για να καίει ευρωπαϊκά ή άγνωστης προέλευσης και ποιότητας σκουπίδια. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα (όπως αρχαιολογικά ή φυσικά) της περιοχής αυτής, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το βασικό αναπτυξιακό κορμό στον οποίο θα μπορούσε να στηριχθεί μια νέα, εναλλακτική και πρωτοποριακή μορφή επενδυτικής δραστηριότητας που θα σέβεται τον άνθρωπο, την ιστορία, τη φύση και τον ελληνικό πολιτισμό.

Τα δεδομένα

 • Όσο πλεονάζουν σκουπίδια και δεν μπορούν να τα διαχειριστούν αποκομίζοντας κέρδος με άλλες μεθόδους (zero waste) πέραν της καύσης, αυτά θα καίγονται.
 • Όσο υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί/εφαρμοστές ή «ελαστικοί ερμηνευτές» της κοινοτικής νομοθεσίας, εθελόδουλοι, πουλημένα τομάρια κλπ, όπως θέλετε πείτε τους, τα σκουπίδια θα καίγονται σε μονάδες όπως η ΑΓΕΤ-LAFARGE, επικίνδυνα απόβλητα θα ενταφιάζονται σε λατομεία κλπ στη χώρα μας ή όπου απαιτεί το «μεγάλο καπιταλιστικό κεφάλαιο», οι Elite ή τα «αφεντικά» γενικώς.
 • Όσο υπάρχουν πολίτες, που δεν είναι πολίτες αλλά «δουλοπάροικοι» που ανέχονται να πεθαίνουν για το κέρδος των «πονηρών» του συστήματος, τόσο η αυθαιρεσία θα παίρνει και θα δίνει, τόσο η ανθρώπινη ζωή, η προσωπικότητα, η αξία, θα απαξιώνεται, θα συντρίβεται, θα κατακερματίζεται…
 • Όσο η λογική των διαφόρων «κινημάτων» είναι συγκεχυμένη, τόσο οι πολίτες θα παραμένουν αδρανείς, αδιάφοροι, συμμετέχοντας μεν, πράττοντας τα δέοντα ως προς την ελαστική συνείδησή τους, αλλά ουσιαστικά απέχοντας από το πραγματικό διακύβευμα, αφήνοντας την ουσία και την αλήθεια παροπλισμένη και καταχωνιασμένη στο ανενεργό υποσυνείδητό τους.
 • Όσο δε, αυτά τα «διάφορα κινήματα ή κινήσεις ή επιτροπές» παίζουν το ρόλο της βαλβίδας εκτόνωσης ή του φίλτρου, πατρονάροντας τη λαϊκή αντίθεση ή οργή, κατευθύνοντάς τη σε μορφές «βελούδινης» ή εκμοντερνισμένης ακτιβίστικης προσπάθειας, δήθεν επαναστατικής, δήθεν ανατρεπτικής, δήθεν εναλλακτικής, τόσο η σύγχυση ή η παραίτηση ή η αηδία, θα σβήνει και τις ελάχιστες φλόγες που παραμένουν αναμμένες, στο «σήμερα» μιας Ελλάδας που παραπαίει και οδεύει ολοταχώς προς μια νέα Μικρασιατική καταστροφή. Και εννοώ την de facto και de jure απώλεια εδαφών με την αλλαγή των συνθηκών, χωρίς να λάβουμε υπόψη την έως τώρα συντελεσθείσα γενοκτονία, τη φυγή των νέων, την οικονομική καταστροφή, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, τη διάψευση κάθε προσδοκίας, την απώλεια κάθε ίχνους ελπίδας …

Ο ρόλος του Ε.ΠΑ.Μ. σαν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που θέτει τα ζητήματα στην ορθή ουσιαστική τους βάση, μπορεί να είναι καταλυτικός. Η καταπολέμηση του «συστήματος» με συστημικά μέσα είναι ανέφικτη και δεν ταιριάζει μήτε στη νοημοσύνη μας, μήτε στον ιστορικό μας ρόλο και σκοπό, μήτε στον ανένδοτο αγώνα που έχουμε κηρύξει υπέρ της απελευθέρωσης της πατρίδας μας. Θα είναι και δικό μας σφάλμα αν επαναπαυτούμε και μεταθέσουμε την ευθύνη σε άλλους, αφήνοντας χώρο και χρόνο στην ανερμάτιστη και αντιφατική λογική που επιμένει να απομονώνει το «κέλυφος» από τον «πυρήνα» του ζητήματος, υπερασπιζόμενη μια απολιτίκ πρακτική, ένοχη στην ουσία της όσο και η απραξία.

Η απολιτίκ τακτική  έχει τελειώσει.  Η απενοχοποίηση της πολιτικής ευθύνης και του πολιτικού ρόλου κάθε εκφραζόμενης συστημικής αντίληψης που παραβλέπει την αλληλεξάρτηση, αν όχι την ταυτοποίηση, των περιβαλλοντικών θεμάτων με το ζήτημα της κατοχής της Ελλάδας και την απώλεια της εθνικής της κυριαρχίας, δεν είναι άποψη, είναι συνενοχή! Όποιον ρόλο παίζουν τα φίλτρα στην ΑΓΕΤ για τις διοξίνες και τα φουράνια, τον ίδιο ακριβώς ρόλο παίζει και ο απολιτίκ ρομαντισμός στη λαϊκή εξέγερση κι αντίσταση…

Κι εδώ ακριβώς αρχίζει ο δικός μας ρόλος ο οποίος είναι τόσο ξεκάθαρος όσο ο λόγος μας, τα προτάγματά μας και οι θέσεις μας.

 • Όσο παραμένουμε στην Ε.Ε., τόσο θα υποχρεούμαστε να εφαρμόζουμε τις κοινοτικές οδηγίες, τόσο θα είμαστε υπόδουλοι δίχως δικαίωμα άσκησης εθνικής πολιτικής.
 • Όσο λειτουργεί η ΑΓΕΤ-LAFARGE, τόσο θα καίει σκουπίδια.
 • Όσο οι Βολιώτες αρνούνται να καταλάβουν πόσο πολιτικό ζήτημα είναι η περιβαλλοντική ρύπανση εν γένει, τόσο θα αναμασούν το κουτόχορτο που διανέμεται δωρεάν και καταπίνεται αμάσητο.
 • Όσο δεν γίνεται κατανοητή η συνάφεια και η αλληλεξάρτηση ή η αμφίδρομη σχέση, ανάμεσα στην απώλεια της εθνικής κυριαρχίας και σε κάθε πτυχή κάθε αντιλαϊκής απόφασης, μέτρου ή πολιτικής, τόσο ο μεσαιωνικός σκοταδισμός θα ζει και θα βασιλεύει στις μέρες και στο μέλλον μας.
 • Όσο δεν κηρύσσεται ανένδοτος, συνειδητός, εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, εναντίον κάθε αρχής, εξουσίας ή κέντρου της που εκπορεύεται από τα ευρωπαϊκά ανακτοβούλια και φτάνει μέχρι και το τελευταίο καλντερίμι του πιο απομακρυσμένου χωριού του χάρτη μας, τόσο η υποτέλεια θα βαραίνει τις πλάτες μας και το φως θα χάνεται από τα όνειρα των παιδιών μας.

Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί με απόφαση του λαού της. Η ΑΓΕΤ-LAFARGE πρέπει να κλείσει με απόφαση των πολιτών του Βόλου.

Ο ρόλος μας πρέπει να είναι καταλυτικός για να γίνει η αλήθεια σαφής, κατανοητή και αναζητήσιμη.

Παράρτημα

Οικονομικά στοιχεία από την έκθεση του ΔΣ της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ / LAFARGE,

Δείτε στοιχεία όπως αναφέρονται την ετήσια έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ για το έτος 2017 και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα της «διάσημης πολυεθνικής» στην Ελλάδα.

Α. Ανασκόπηση σημαντικών γεγονότων της χρήσεως 2017

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρίας αναλύονται λεπτομερώς στις Οικονομικές Καταστάσεις με τις σημειώσεις τους που παρέχουν όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόησή τους.

Όπως αναλυτικότερα προκύπτει από τις Οικονομικές Καταστάσεις:

α) Ο κύκλος εργασιών της Εταιρίας μειώθηκε το 2017 κατά 9,7% και ανήλθε σε 212.663 χιλιάδες Ευρώ έναντι 235.587 χιλιάδων Ευρώ το 2016. Οι μειωμένοι όγκοι πωλήσεων στην εγχώρια αγορά καθώς και στο εξωτερικό οδήγησαν στην μείωση του κύκλου εργασιών το 2017 σε σχέση με το 2016.

β) Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρίας το 2017 ανήλθαν σε κέρδος 14.357 χιλιάδες Ευρώ έναντι κέρδους 7.004 χιλιάδων Ευρώ το 2016.Η Εταιρία συνεχίζει την προσπάθεια της για περιορισμό του λειτουργικού κόστους καθώς και βελτιστοποίηση των παραγωγικών, εφοδιαστικών και διοικητικών λειτουργιών. Ως αποτέλεσμα της προσπάθειας αυτής, επήλθε σημαντική μείωση κυρίως του σταθερού κόστους.

γ) Τα καθαρά αποτελέσματα χρήσεως μετά από φόρους της Εταιρίας το 2017 ανήλθαν σε ζημίες 11.935 χιλιάδες αντί ζημιών 19.103 χιλιάδων Ευρώ το 2016. Οι επενδύσεις ενσώματων και ασώματων ακινητοποιήσεων για την Εταιρία παρουσίασαν μείωση το 2017 κατά 9,7% ακολουθώντας την πτωτική πορεία της εγχώριας αγοράς. Επιπρόσθετα, αρνητικά επέδρασαν στις πωλήσεις της Εταιρίας τόσο ο όγκος των εξαγωγών όσο και η δυσμενής ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.

Βόλος 20/10/2019

* Ο Βαγγέλης Βλασσόπουλος είναι Οικονομολόγος, Μέλος της Τ.Ο. Βόλου και του Ε.Σ.Σ. του Ε.ΠΑ.Μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: